Nastavak istraživanja u Risnu: Novi detalji o vremenu kraljice Teute

Cilj ovogodišnjeg istraživanja je otkrivanje građevina i ulice donjeg grada u sektoru Carine VIII i povezivanje sa arhitekturom otkrivenom prethodnih godina
209 pregleda 3 komentar(a)
Arheolozi (Novine)
Arheolozi (Novine)
Ažurirano: 07.07.2015. 18:21h

Crnogorski i poljski arheolozi do druge polovine jula radiće zajedno na lokalitetu Carine, u okviru petnaeste kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, internacionalnog naučno-istraživačkog projekta “Risinium, prijestonica kraljice Teute” u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi.

Lokalitet Carine se od 2001. godine istražuje u kontinuitetu. Antički Risan je kao i grčki gradovi imao donji grad na prostoru Carina između obale i desne strane rječice Spile i akropolis, gornji grad sa svetilištem, iznad na brdu Gradina, a bio je opasan kiklopskim bedemima.

Do sada je na Carinama iz helenističkog perioda trećeg i drugog vijeka p.n.e. iz vremena kraljice Teute do propasti ilirske države, pronađeno više hiljada nalaza. Drugi važan kulturni sloj na ovom lokalitetu vezan je za period rimske dominacije.

Cilj ovogodišnjeg istraživanja je otkrivanje građevina i ulice donjeg grada u sektoru Carine VIII i povezivanje sa arhitekturom otkrivenom prethodnih godina.

Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Rukovodilac istraživanja je kao i prethodne godine mr Dejan Gazivoda, a u crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi Radmila Ćapin, zamjenik rukovodioca, Dejan Drašković i Srđan Delić, konzervator Slavica Orlandić, arh. tehničar-konzervator Seadeta Osmanagić i apsolvent arheologije Iva Mastilović.

U poljskom timu koji vodi prof. dr Pjotr Diček su arheolozi Januš Reclav, Martin Lemke, kao i doktorandi i studenti arheologije iz Poljske.

Stručni nadzor nad radovima obavlja arheolog Đorđe Ćapin.

Pored arheoloških istraživanja, istovremeno i pripravnici arhitekte iz JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore obavljaju tehničko snimanje sektora Carine VII, u cilju pripreme projekta konzervacije tog dijela lokaliteta. Snimanjem koordinira arh. tehničar Tanja Mijović.

Bonus video: