Kultura dviju zemalja na starogradskim scenama

Zadovoljstvo je izrazio direktor Grad teatra Blažo Radoman, navodeći da je izuzetna čast što je zemlja poput Kanade u Grad teatru i u Opštini Budva prepoznala dostojnog partnera da bude domaćin jedne ovakve izložbe
0 komentar(a)
Izložba Budva, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Izložba Budva, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Ažurirano: 07.07.2015. 17:45h

Koncept na kome se gotovo tri decenije baziraju programi Grad teatra, regionalna i međunarodna saradnja, dobija potvrdu i ove godine - izložba „Priroda univerzuma“ poznate kanadske umjetnice Žo An Lanvil početak je i značajnije kulturne razmjene između budvanskog festivala i Kanade.

To je najavio Filip Penington, ambasador Kanade u Srbiji akreditovan kao ambasador na nerezidencijalnoj osnovi u Crnoj Gori, koji je u crkvi Santa Marija otvorio ovu izložbu. Zahvaljujući što je gost festivala, i što se izložba Žo An Lanvil, reprezentativne kanadske umjetnice nagrađivane u svijetu odvija u tako divnom prostoru, Penington je kazao da njihova ambasada sa ponosom izražava zadovoljstvo što je omogućena saradnja između dvije kulturne zajednice, u Kanadi i u Crnoj Gori.

„Za tu saradnju posebno želim da zahvalim gospodinu Blažu Radomanu, direktoru Grad teatra, i gospodinu Merinu Smailagiću, umjetničkom direktoru festivala, jer su zahvaljući njihovim naporima, i naporima njihovog tima, naši ovogodišnji zajednički programi realizovani. Mnogi kanadski umjetnici već su gostovali na vašem festivalu i predstavili svoja djela, u saradnji sa Grad teatrom i Modernom galerijom Budva. Izložba, 'Priroda univerzuma' Žo An Lanvil poslije Grad teatra nastaviće gostovanje po regionu”, rekao Penington.

Podsjetio je budvansku publiku na pozorišnu predstavu „The Village“, monodramu umjetnice iz Kanade Tine Milo, koja je u nedjelju izvedena na sceni Terase između crkava.

„Mi kao ambasada u principu ne možemo da budemo pro aktivni, ali smo u svakom slučaju u situaciji da pomognemo i da podržimo saradnju koja već postoji sa Grad teatrom, i koja će se za naredni festival intenzivirati kroz saradnju sa kanadskim kulturnim institucijama. To je nešto što ćemo sigurno raditi ubuduće, u dogovoru sa partnerima koji vode Grad teatar“, istakao je visoki gost iz Kanade.

Zadovoljstvo je izrazio i direktor Grad teatra Blažo Radoman, navodeći da je izuzetna čast što je zemlja poput Kanade u Grad teatru i u Opštini Budva prepoznala dostojnog partnera da bude domaćin jedne ovakve izložbe.

„A tu je i naš zajednički projekat u Dramskom programu. Posebno nas raduje što je to samo početak jedne veće kulturne razmjene, i ono što sa sigurnošću mogu da kažem na osnovu razgovora sa gospodinom Peningtonom je da će sljedeće godine, kada Grad teatar obilježava trideset godina postojanja, saradnja sa Kanadom biti onakva kako dolikuje ovom jubileju“, istakao je Radoman.

Kako je izjavio Merin Smailagić, koji je i selektor Likovnog programa, Grad teatar se potrudio da i ove godine napravi kvalitetan i zanimljiv izbor programa koji će privući što širu publiku, ali i značajne partnere za saradnju iz regiona i inostranstva:

„Kulturno povezivanje uvijek daje dobre rezultate, vidimo to i kroz ovogodišnju saradnju sa ambasadom Kanade, ambasadom Grčke, Poljske, kao i kroz iskustva iz prethodnih godina, i na tome ćemo i dalje insistirati“, istakao je Smailagić.

Čudesni zidovi koji izvlače emociju iz grafika

Zamoljen da prokomentariše utiske iz Budve i sa Grad teatra, ambasador Penington je kazao da je prvi put u crkvi Santa Marija u Budvi, a dolazi iz zemlje koja je mlada, koja će tek proslaviti sto pedeset godina postojanja.

„I kada imate priliku da predstavite umjetnost svoje zemlje u jednom ovakvom prostoru, koji potiče iz petog vijeka, onda je to nešto potpuno impresivno. Smatram da ovi čudesni zidovi zaista izvlače emociju iz grafika Žo An Lanvil, i da je ona birala, sigurno bi sa ogromnim oduševljenjem za svoju izložbu izabrala upravo ovaj prostor. Drago mi je što će moja zemlja nastaviti saradnju sa Grad teatrom, a želim da kažem da sam, inače, na osnovu onoga što sam do sada mogao da vidim, impresioniran kulturom i Crne Gore i Srbije, i da ove zemlje zaista imaju bogatu kulturnu i umjetničku tradiciju“, istakao je Penington.

Milan Gutović i Nebojša Dugalić u „Artu“ Jasmine Reze

Na sceni Terase između crkava sinoć je gostovalo Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „Art“, po hit drami Jasmine Reze, u režiji glumca Miljena Prljete. U ovoj slojevitoj, duhovitoj i na momente sarkastičnoj priči o prijateljstvu, savremenoj umjetnosti, sujeti, svakidašnjici za koju ne znamo kuda sve ide ni u umjetnosti, ni u našim životima, igraju Milan Gutović , Nebojša Dugalić i sam reditelj predstave, Miljen Prljeta. Scenografiju potpisuje Ivan Jovanović, kostime Selena Tomašević, a koproducent predstave je agencija „Tri groša“.

Bonus video: