Jasmina Ahmetagić na Trgu pjesnika

“Pripovedač i priča” je zbir književno-teorijskih i kritičkih tekstova
292 pregleda 0 komentar(a)
Jasmina Ahmetagić
Jasmina Ahmetagić
Ažurirano: 07.07.2015. 15:35h

Književni program Grad teatra predstaviće večeras na Trgu pjesnika Jasminu Ahmetagić i njenu novu studiju „Pripovedač i priča“, za koju je ova poznata teoretičarka književnosti iz Beograda dobila nagradu „Nikola Milošević“ za najbolje djelo iz oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umjetnosti u 2014. godini.

„Pripovedač i priča“ predstavlja zbir književno-teorijskih i književno-kritičkih tekstova okupljenih oko zajedničke teme - manipulativnog pripovjedača, a sa autorkom će o tome razgovarati dr Goran Radonjić, docent na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Naime, Jasmina Ahmetagić na primjerima romana „Vita brevis“ Justejna Gordera, „Kako upokojiti vampira“ Borislava Pekića, „Ponornica“ Skendera Kulenovića, „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“ Meše Selimovića, „Izlazak“ Radomira Konstantinovića, „Dnevnik o Čarnojeviću“ Miloša Crnjanskog, „Štiler“ Maksa Friša i „Vječnik“ Nedžada Ibrišimovića, pokazuje kakvim se sve srategijama koristi pripovjedač u prvom licu, kako bi ispričao neku priču.

Jasmina Ahmetagić rođena je 1970. u Beogradu, doktorirala je na Filološkom fakultetu, i do sada je objavila niz reprezentativnih knjiga iz ove oblasti - „Antički mit u prozi Borislava Pekića“, „Antropopeja: biblijski podtekst Pekićeve proze“, „Unutrašnja strana postmodernizma: Pavić/Pogled na teoriju“, „Dažd od živoga ugljevlja (čitanje s Biblijom u ruci: proza Danila Kiša i Mirka Kovača“, „Priča o narcisu zlostavljaču: zlostavljanje i književnost“, „Knjiga o Dostojevskom: bolest prekomernog saznanja“... Dobitnica je nagrade „Isidorijana“ za najbolje knjige srpske književnosti u 2005. i 2006. godini.

Bonus video: