Katnić: Šaljite papir na analizu, da nas ne otruju ovi iz GRU-a

Suđenje pratite uživo na portalu
75 pregleda 0 komentar(a)
Suđenje, državni udar, Foto: Printscreen (YouTube)
Suđenje, državni udar, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.10.2018. 09:47h

11:30 Suđenje je prekinuto, jer je optuženom Maksiću loše. Nastavak je sjutra u 9 časova.

11:18 Tužilac Čađenović traži podatke o komunikaciji Andrije Mandića i Milana Kneževića.

11:10 Nastavljeno je suđenje.

10:43 Pauza do 11 časova.

10:39 I dalje traje pregled komunikacija i baznih stanica.

10:15 Čađenović traži listing za komunikaciju Tamare Magdelinić i Milana Kneževića.

9:53 Tužilac Čađenović traži izvod iz listinga za komunikaciju Mihaila Čađenovića i Ananja Nikića.

9:44 Tužilac Čađenović traži podatke o kumunikaciji Andrije Mandića i Ananija Nikića.

9:28 Glavni Specijalni tužilac, Milivoje Katnić rekao je da dokument treba poslati na hemijsku analizu "da nas ne otruju ovi iz GRU-a. To treba ozbiljno vidjeti. Ovo je teatar."

9:26 Tužilac Čađenović traži podatke o komunikaciji Slavka i Ananija Nikića.

9:24 Advokat Dražen Medojević kazao je da bi odbrana, ukoliko bi sud prihvatio ovaj dokaz, odustala od brojnih predlaganja na koja je spremna, a vezana za listinge.

"Sud će se u toku dana upoznati sa dostavljenim podneskom", kazala je sutkinja Mugoša

9:20 Radosavljević je kazao da je potrebno saslušati dokazni predlog advokata Jovanovića, koji je došao u posjed dokaznog dokumenta, koji je značajan za ovaj postupak, a koji se odnosi na svjedoka saradnika i njegov iskaz.

"Taj dokaz je takav da ovom tužilaštvu ne odgovara", rekao je Radosavljević.

"Ne možemo prekidati sa dokaznom radnjom da biste stavili dokazni predlog", kazala je sutkinja Mugoša.

Advokat Miroje Jovanović rekao je u torbi nosi dokument koji mora predati sudu.

"Moram ga predati ovo Vijeću. Kao što je kolega rekao imali smo dobru praksu, koja nije bila sporna, da kada je nešto vezano za svjedoke koja dolaze iz inostranstva i dokumenta koja dolaze iz inostranstva da prekidamo tu dokaznu radnju, bez namjere da dalje odugovlačimo. Smtaram da je vrlo važno da Vijeću i tužilaštvu predam dokument ovjevren, preveden iz koga se, a to ćete vidjeti, vrlo jasno utvrđuje da svjedok saradnik 27. 09. 2016. nije napuštao zgradu aerodroma Šeremetjevo", rekao je Jovanović.

"Ja naprosto želim zbog moje lične bezbjednosti i mog ličnog spokoja da ovo napusti moju torbu i da bude tamo gdje mu je mjesto, a to je sud", rekao je Jovanović.

"Bezbjednost vam je sigurna u sudnici" rekla je Mugoša.

"Vijeće treba da se hitno upozna sa ovim dokumentom", nastavio je Jovanović, koji traži pauzu, jer kaže da dokument može da promijeni dio dokaznog postupka.

9:04 Nastavak dokaznog postupka. Advokat Radosavljević kazao je da postoje procesne smetnje da se nastavi dokazni postupak.

U devet časova u podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Apelacioni sud juče je u nastavku suđenja potvrdio rješenje Višeg suda kojim je produžen pritvor okrivljenima Bratislavu Dikiću i Milanu Dušiću.

Prethodno je saopšteno da je isti sud odbio zahtjev advokata Miroja Jovanovića za izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića i predsjednice specijalnog vijeća - sutkinje Suzane Mugoše.

“Prvostepeni sud je pravilno utvrdio postojanje odlučnih činjenica i okolnosti, koje opravdavaju produženje pritvora okrivljenom Dikiću, zbog opasnosti od bjekstva”, piše u odluci.

Specijalni tužilac Saša Čađenović u nastavku suđenja tražio je uvid u listinge telefonskih poziva između svjedoka saradnika Saše Sinđelića i Mirka Paja Velimirovića.

Na insistiranje tužioca, prikazane su i bazne stanice odnosno lokacije sa kojih je Sinđelić telefonski komunicirao sa Velimirovićem.

Nakon više od dva sata uvida u listing komunikacija, došlo je do tehničkih problema i nije bilo mogućnosti da se juče nastavi sa prezentacijom dokaznog materijala.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: