Boškan: Napravili smo veliku stvar

Nisam nezadovoljan, iako nije lako nakon poraza u finalu pričati na ovaj način - kaže za „Vijesti“ selektor Boškan
2 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 07.07.2015. 09:00h

Falio je samo „šlag na torti“ za debi iz snova u Svjetskoj ligi - crnogorski odbojkaši su premijerni nastup u najkomercijalnijem odbojkaškom takmičenju, u trećoj diviziji, završili na drugom mjestu, u konkurenciji još 11 selekcija, koje su sve znatno bolje plasirane na FIVB listi (najbliža je Grčka na 56. mjestu, 30 pozicija iznad Crne Gore).

Poraz od Egipta u finalu, u Bratislavi, spriječio je izabranike Slobodana Boškana da naprave podvig i plasiraju se u drugu diviziju. Afrikanci su u finalu, ipak, bili spretniji i srećniji u tom petom setu, u kojem je Crna Gora vodila 8:7 na promjeni strana. Ali, ni bolan poraz u finalu, nakon (ne)prospavane noći, ne može da pokvari više nego pozitivan utisak o ovogodišnjem nastupu naših odbojkaša...

"Lično sam prezadovoljan. Kada smo kretali u ovu priču, naš cilj je bio da se opstane u Svjetskoj ligi. Da bismo to ostvarili, trebalo je samo izbjeći posljednje mjesto u grupi. Pošto smo prošli grupu kao prvi, izbacili Kinu u polufinalu i i igrali finale i izgubili ga sa 3:2, ja nisam nezadovoljan, iako nije lako nakon poraza u finalu pričati na ovaj način", kaže za „Vijesti“ Boškan.

Iako sa dosta problema zbog povreda Božidara Ćuka i Luke Babića (zaigrao je samo na finalnom turniru u Slovačkoj), naša reprezentacija je dva turnira u grupnoj fazi, u Podgorici i Istanbulu, odigrala odlično, i zauzela prvo mjesto sa pet pobjeda i nevažnim porazom u posljednjem kolu od Turaka, ispred Turske (31. na FIVB listi), Tunisa (15) i Portorika (23).

Uz samo četiri izgubljena seta, Crna Gora je izborila plasman na fajnl-for, gdje je u polufinalu eliminisala Kinu (3:1), da bi poklekla samo u finalu od Egipta. Uspjeh dobija na značaju zbog toga što su, maltene, svi igrači dali puni doprinos uspjehu, do kojeg su „crveni“ došli timskih duhom, borbenošću u velikim zalaganjem, ali i pokazanim kvalitetom.

"Vjerovao sam da možemo da igramo dobro, znao da imamo kvalitet, ali nisam mogao da budem čvrsto ubijeđen da ćemo da igramo završnicu, finale. Ovo je odličan uspjeh, napravili smo veliku stvar, i poraz i finalu ne vidim kao neuspjeh. Za nekoga ko prvi put igra Svjetsku ligu, mislim da je ovo sjajan rezultat", ističe Boškan.

Ljubitelji odbojke se nadaju da će rezultat u Svjetskoj ligi, koji se nadovezao na dvije odlične sezone u Evroligi (Crna Gora je 2013. godine, pod vođstvom Nikole Matijaševića, sa devet pobjeda i tri poraza u debitantskom nastupu bila peta, prošle godine je osvojena titula), konačno biti uvertira i za uspješne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, kako bi se i odbojkaši našli u društvu rukometašica, vaterpolista, košarkaša, rukometaša, koji su već osjetili ukus igranja na velikom takmičenju, a neki su i osvajali medalje (rukometašice i vaterpolisti).

"Ovakva takmičenja, pogotovo kad se nađete u završnici, donose jako puno, mnogo je benefita. Počev od promocije odbojke, preko podizanja kvaliteta igrača, ekipe. Ovogodišnji nastup u Svjetskoj ligi, drugo mjesto u konkurenciji 12 zemalja, od kojih neke imaju kvalitetne lige, ima višestruki značaj, pogotovo kada znamo koliko se muška odbojka u Crnoj Gori muči da uhvati korak i da napravi kvalitetan nivo. Ovo je sjajna polazna tačka", zaključio je crnogorski selektor.

Bonus video: