Počelo suđenje za infekciju beba: Odbrana tvrdi da je nalaz pristrasan

Tomislav Jeremić, Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević, okrivljeni su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti
72 pregleda 16 komentar(a)
Suđenje ljekarima Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Suđenje ljekarima Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.07.2015. 13:47h

Bijelo Polje Branilac optuženog ljekara Zvonka Puletića advokat Vladan Đuranović kazao je da je nalaz Sudsko-medicinskog odbora u Beogradu, o infekciji beba u Bijelom Polju nepotpun i pristrasan.

On je to izjavio danas nakon pripremnog ročišta optuženim ljekarima bjelopoljske Bolnice, koje je bilo zatvoreno za javnost.

Tomislav Jeremić, Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević, okrivljeni su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Predložili smo određene dokaze i ukazali na nedostatke u vještačenju sudsko medicinskog odbora. Predložili smo i neke nove dokaze i očekujemo odluku suda“, kazao je Đuranović.

Đuranović je istakao da je odbrana ukazala na nedostatke odgovarajućih specijalnosti u sudsko medicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Beogradu i da će zbog pristrasnosti tražiti da nalaz uradi neki drugi odbor. On je istakao da su prmjedbe imali i na odbukcioni nalaz jedne od 5 beba koja je premula usljed infekcije.

Branilac optužene pedijatrice Jele Cimbaljević advokat Kasim Dizdarević je kazao da je na pripremnom ročištu dogovorena dinamika i plan rada, a da je odbrana predložila određene dokaze radi utvrđivanja činjenica koje su neophodne za pravilno i zakonito presuđivanje“, kazao je Dizdarević.

Očevi beba kao ni njihova odbrana nisu željeli da daju izjave.

Optužnica je uslijedila nakon nalaza Sudsko-medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta u Beogradu, u kome su konstatovali da se u bolnici u Bijelom Polju radilo o epidemiji rane neonatalne sepse: "Da su ljekari postupali u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (da su nakon otkrivanja zaraze preduzeli propisane mjere...), spriječilo bi se širenje infekcije i nastanak epidemije”, piše u nalazu SMO.

U optužnici se dalje navodi da Jeremić nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, a ostali optuženi ljekari nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju.

Na bjelopoljskom porodilištu sredinom novembra zaraženo je pet beba od kojih je jedna preminula u Kliničkom centru Crne Gore. Nalazom sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta utvrđeno je da se u Bijelom Polju radilo o epidemiji neonatalne sepse koja je mogla biti spriječena.

Suđenje ljekarima pred viječem sudije Vidomira Boškovića zakazano je za 21. i 22. i 29. septembar.