Vučinić: Hitno obaviti kontrolno saslušanje VDT-a i inspektora rada

„Ovo je već treći put za nepunu godinu da se dešavaju eksplozije u Tari sa teškim posledicama, kao da prethodne nijesu bile dovoljna opomena. To se više ne smije dopustiti, posebno zbog pretpostavki da je do nesreće došlo zbog velikog prekovremenog rada, premorenosti i iscrpljenosti radnika“, rekao je Vučinić
69 pregleda 19 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.07.2015. 12:06h

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić rekao je danas da će zatražiti hitno kontrolno saslušanje nadležnih zbog nesreće u Fabrici oružja Tara u Mojkovcu, u kojoj je poginuo jedan, a povrijeđeno sedam radnika.

Vučinić, član Odbora za rad i socijalno staranje, smatra da je neophodno saslušati predstavnike ministarstava rada i socijalnog staranja i ekonomije, glavnog inspektora rada i zaštite na radu i vrhovnog državnog tužioca, kako bi se ispitale sve okolnosti koje su pruzrokovale nesreću.

Na kontrolno saslušanje, kako je kazao agenciji MINA, treba pozvati i predstavnike poslovodstva i sindikata.

„Ovo je već treći put za nepunu godinu da se dešavaju eksplozije u Tari sa teškim posledicama, kao da prethodne nijesu bile dovoljna opomena. To se više ne smije dopustiti, posebno zbog pretpostavki da je do nesreće došlo zbog velikog prekovremenog rada, premorenosti i iscrpljenosti radnika“, rekao je Vučinić.

Vučinić, koji je predsjednik Radničke partije, ocijenio je da je ovo još jedan pokazatelj koliko su jeftini životi radnika u Crnoj Gori.

On je podsjetio da su prije godinu na predlog Vlade, usvojene izmjene i dopune Zakona o stranim investitorima, kojima je omogućeno da mogu biti većinski vlasnici fabrika u Crnoj Gori.

„Tako je i Tara u većinskom vlasništvu, po svemu sudeći, neodgovornog investitora, za koga postoje sumnje da se bavio švercom i trgovinom oružejem, a jedan od direktora i pornografskim snimcima. Zbog toga i ne čudi, kada se fabrika našla u većinskom vlasništvu navodnog investitora, da će se dešavati i ovakve nesreće“, ocijenio je Vučinić.

On je kazao da vjeruje da će njegov predlog za hitno kontrolno saslušanje povodom nesreće u Tari naići na odobravanje svih članova Odbora za rad i socijalno staranje, jer su dešavanja u toj fabrici "nedopustiva i za svaku osudu".

Bonus video: