Miljanić: Legalna pljačka za "limenku"

"Te presude, za razliku od ranijih modela klasične pljačke države, su način da se kroz takozvani legalni okvir, odnosno zamaskiranim sudskim odlukama, dodatno napune džepovi "zaslužnih" pojedinaca, kroz sumnjive transakcije u navodno pravnom zapletu", istakao je Miljanić
130 pregleda 8 komentar(a)
CB Podgorica, limkenka, Foto: Boris Pejović
CB Podgorica, limkenka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.07.2015. 06:42h

Poslanik Demosa Zoran Miljanić ocijenio je da smo svjedoci uvođenja nove prakse devastiranja budžeta Crne Gore, preko namjerno stvaranih pravnih situacija i sudskih presuda, a sa istim pljačkaškim ciljem - da se se pojedincima bliskim vlasti, pune džepovi na račun građana Crne Gore.

On je dodao da je dosadašnja praksa odlivanja novca poreskih obveznika u džepove privilegovanih, poput višemilionskih garancija kojima je vlast čašćavala zaslužne klijente, u posljednje vrijeme obogaćena presudama raznih sudskih instanci, kojima se nanosi velika šteta državi Crnoj Gori, odnosno svim našim građanima.

"Te presude, za razliku od ranijih modela klasične pljačke države, su način da se kroz takozvani legalni okvir, odnosno zamaskiranim sudskim odlukama, dodatno napune džepovi "zaslužnih" pojedinaca, kroz sumnjive transakcije u navodno pravnom zapletu. Kao primjer za ovakve neodgovorne postupke više političko-pravnih aktera su odluke o isplati 7 miliona eura biznismenu Acu Đukanoviću, bratu premijera Mila Đukanovića", istakao je Miljanić.

On je podsjetio da u tom slučaju nijedno nadležno državno tužilaštvo čak i ne zanima ko je odgovoran za ovakav štetni ugovor i režiranu situaciju.

"Formula je već uigrana - sud je presuđuje, država i građani oštećeni, a odgovornih nema", naveo je poslanik Demosa.

Viši sud je nedavno presudio da je Đukanović izgubio nešto više od sedam miliona eura, jer država nije poštovala ugovor nakon što je kupio zemljište u podgoričkom naselju Momišići. Viši sud je tako preinačio dio prvostepene presude, kojom je prije dvije godine odlučeno da je taj gubitak Đukanovića za milion i po veći.

Đukanović je u julu 2012. tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje. Iako se MUP obavezao ugovorom da do kraja 2010. napusti takozvanu “limenku” koju je Đukanović kupio, to nije učinjeno.

Vrhovno državno tužilaštvo je prije nekoliko dana na pitanje “Vijesti” da li istražuju ko je odgovoran što nije poštovan ugovor o prodaji državnog zemljišta Đukanoviću 2008. godine, odgovorilo da se “tužilaštvo nije bavilo ugovornim odnosima stranaka iz građanskog postupka”.

Daju im se naše pare

Miljanić je pomenuo i presudu kojom je pravosnažno odlučeno da se bivšem direktoru javnog servisa Branku Vojičiću isplati 80.000 eura otpremnine.

"Umjesto da se tužilaštvo pozabavi poslovanjem javnog servisa u tom periodu, prvog čovjeka nagrađuju sa 80 hiljada eura novca osiromašenih građana. Javnost je mogla saznati i da te pare ne zadovoljavaju apetite dobitnika, koji po svemu sudeći smatra da njegovo odano služenje polugama vlasti i profesionalno srozavanje televizije zaslužuje veće novčane kompezacije", zaključio je Miljanić.

Penzioneri spremni za testiranje

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) poslala je otvoreno pismo ministru Rašku Konjeviću, očekujući od njega da “kao jedan od sluga Mila Đukanovića”, predloži da se izglasa zakon da se penzionerima odbije pet odsto od penzije, jer ovih devet miliona eura koje treba da se isplate Đukanoviću, nijesu predvidjeli budžetom za ovu godinu.

"Možda će se tada preliti čaša kod ovog opljačkanog i ojađenog naroda. Testirajte nas. Mislite li, Konjeviću, da ovaj narod ne zna da se korumpirano sudstvo i tužilaštvo i u ovom slučaju stavilo u službu pljačke budžeta od Prve familije”, navodi se u pismu Konjeviću i pita da li bi on i Đukanović ćutali da je umjesto Aca Đukanovića neko drug

Bonus video: