Treća eksplozija u fabrici oružja “Tara”, još nema krivaca

“Slobodanka Ćorić nije nastradala zbog nestručnosti. Bila je među najiskusnijim radnicima i to može svako da potvrdi”
92 pregleda 3 komentar(a)
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.07.2015. 05:48h

Slobodanka Ćorić (55) poginula je juče u eksploziji u fabrici oružja “Tara” u Mojkovcu, a sedam njenih kolega lakše je povrijeđeno. Nesreća se dogodila juče u 7,05 sati. Dugogodišnja radnica u fabrici “Tara” Slobodanka Ćorić, preminula je od povreda koje je dobila u eksploziji nedugo nakon što je primljena u Urgentni blok u Bijelom Polju.

Na hiruškom odjeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju zadržani su poslovođa Tomislav Vidaković (49), Veselin Smolović (42), Nada Vujičić (49), Danijela Vasović (42), Dragana Vidaković (23), Olga Grdinić (51), i Vesna Zindović (42).

“Vijestima” je jedan od zaposlenih u mojkovajčkoj fabrici ispričao da je u trenutku kada se ekspolozija dogodila bio u susjednoj prostoriji, a da je Ćorićeva radila sa smješom za izradu pirotehničkih patrona.

“Slobodanka je ušla u prostoriju noseći eksplozivnu smješu, a ja sam sam izašao. Nekoliko sekundi nakon toga, čula se eksplozija. Vidio sam o kakvim je povredmama riječ i pravo je čudo kako je bila živa i do Bijelog Polja. Slobodanka je bila među najiskusnijim radnicima u pirotehnici”, kazao je on.

Nastradala radnica i njene povrijeđene kolege juče su bili angažovani u okviru prekovremenog rada, rekli su “Vijestima” iz kompanije Tara Group.

Fabrika je zatvorena odmah nakon nesreće, a zaposlenima je naloženo da se danas jave na posao.

U fabrici su se u posljednjih godinu i po dogodile tri ekspolozije, ali još niko nije za to odgovarao, osim sitnih novčanih kazni

Sekretar Tara Group Radoje Kljajević rekao je da je do eksplozije došlo u radionici broj 1 - pogona montaža.

“U trenutku ekspolozije radilo se na montaži pirotehničkih patrona PP3. Zbog istrage, više podataka o nesreći ne mogu dati. Uzroci ekplozije nam nijesu poznati. U ime kompanije i u svoje ime izražavam najdublje saučešće porodici Slobodanke Ćorić”, rekao je Kljajević.

Kljajević, izvršni direktor Tara Grup Igor Vujović i koordinator za bezbjednost Dejan Pejović nijesu željeli da ogovoraju na pitanja novinara.

Iz policije je “Vijestima” nezvanično rečeno da još niko nije privođen u policiju zbog eksplozije.

Mojkovačani su juče pričali da su zbog povećanog obima posla radnici iscrpljeni i psihički i fizički jer rade prekovremeno i u različitim smjenama.

“Koleginica Ćorić, svakako, nije nastradala zbog svoje nestručnosti. Bila je među najiskusnijim radnicima i to može svako da potvrdi. Prosto je neobjašnjivo šta se dogodilo”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Niko nije privođen zbog jučerašnje nesreće

Jučerašnja eksplozija u mojkovačkoj fabrici oružja je treća u poslednjih godinu i po. Prva se dogodila u februaru prošle godine i tada je povrijeđena Gordana Bošković. Druga je bila 24. oktobra, kada je teže povrijeđeno šest radnika. Poslije te eksplozije obavljena je vanredna kontrola Uprave za inspekcijske poslove. Tada je utvrđeno da rukovodilac jedne od laboratorija u kojoj je došlo do eksplozije nije imao ljekarsko uvjerenje da je sposoban da obavlja te zadatke i mojkovačka kompanija je kažnjena sa 500 eura, a njen direktor je platio kaznu 30 eura.

Inspekcija je nakon toga naložila poslodavcu da u roku od 20 dana uskladi normativna akta sa odredbama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, kao i da izmijeni Akt o procjeni rizika, zbog slučaja kolektivne povrede na radu.

U mojkovačkoj fabrici oružja proizvode pištolje, puške, piropatrone svih tipova, IC mamce, raketne motore, sredstva specijalne namjene koja koriste policijske i vojne snage... Mojkovačka fabrika proizvodi i pirotehničke punjače za signalne rakete, raketne punjače za katapult sjedišta za avione MIG 21, MIG 23, SU 25, SU 27, MIG 29, L 39...

Radnica: Sjećam se samo zujanja u ušima i eksplozija

Radnica Danijela Vasović je ispričala da je zadobila površinske rane na desnoj nozi i da nije mnogo povrijeđena.

"Ne znam što se desilo. Radila sam na montaži. Ne sjećam se ničega, samo zujanja u ušima i eksplozija", ispričala je Vasovićeva.

Dežurni hirurg bjelopoljske Bolnice Milivoje Stijović je kazao da je Ćorićeva dopremljena u kritičnom stanju i da je, nakon prijema u Urgentni blok, podlegla teškim povredama i pored pokušaja reanimacije.

Njene kolege su zadržane na hiruškom odjeljenju na posmatranju.

“Nakon kliničkog pregleda i ostalih dijagnostičkih procedura, utvrđeno je da se radi o višestrukim povredama mekih tkiva, ali su to lake tjelesne povrede. Ipak, radi dalje opservacije svi oni su zadržani na bolničkom liječenju“, kazao je dr Stijović.

Niko od primljenih radnika juče nije mogao da objasni kako je i zašto došlo do eksplozije.

Tužioci imaju video zapis nesreće

“Do eksplozije je došlo u prvoj pripremnoj prostoriji fabrike, o čemu postoje video zapisi, na kojima se vidi da je u tom trenutku radilo 7 do 10 zaposlenih”, kazao je sinoć osnovni državni tužilac u Bijelom Polju Mirko Bulatović.

On je rekao da se nesreća dogodila u prostoriji u kojoj se radi sa smješom za inicijalni eksploziv, koji se upotrebljava za pravljenje municije.

“Do eksplozije je došlo na mjestu gdje je radila jedna od radnica na presipanju smješe“, kazao je Bulatović i objasnio da će uzrok ekplozije biti utvrđen nakon vještačenja.

“Tada će moći jasno da se utvrdi da li je u pitanju ljudski faktor, neispravnost te ekplozivne materije ili nešto drugo. Uzeti su svi tragovi i predmeti iz pripremne sobe i biće upućeni na vještačenje koje se ne može obaviti u Crnoj Gori, već, najvjerovatnije u Srbiji”, kazao je Bulatović.

Izviđajem na mjestu nesreće rukovodila je zamjenica tužioca Katarina Kljajević.

Bonus video: