Šuković radio “mojkovčane” direktno sa tužilaštvom i službama bezbjednosti

Šuković je prvi policijski funkcioner koji je najjasnije do sada optužio Markovića i Veljovića da su glavni akteri predmeta o toj kriminalnoj grupi
249 pregleda 40 komentar(a)
Fabrika cigareta Mojkovac, Foto: Vijesti
Fabrika cigareta Mojkovac, Foto: Vijesti
Ažurirano: 06.07.2015. 05:23h

Uprava policije saopštila je juče da inspektor Predrag Šuković nije vodio nikakve istrage o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike dok je vodio Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, pa zato nije moglo ni biti pritiska na njih da ga gone zbog komentara o potpredsjedniku vlade Dušku Markoviću na portalu “Vijesti”.

Međutim, Šuković je u izjavi ”Vijestima” naveo datume “informacija i zahtjeva tužioca”, a za jedan i broj pod kojim je dokument zaveden, rekavši da oni potkrepljuju njegove tvrdnje.

“Onoliko koliko treba da znaju, očito i znaju. Toliko od mene”, poručio je Šuković.

Šuković je u policiji 12. juna potvrdio da stoji iza svih komentara na portalu vijesti.me, zbog kojih je Marković tražio istragu zbog sumnje da mu je ugrožena bezbjednost. On je u toj izjavi u svojstvu građanina rekao da nije prijetio Markoviću, a da je postupak pokrenut jer su Marković i bivši šef policije Veselin Veljović ogorčeni što je on istraživao šverc cigareta koji je organizovala mojkovačka kriminalna grupa.

Šuković je prvi policijski funkcioner koji je najjasnije do sada optužio Markovića i Veljovića da su glavni akteri predmeta o toj kriminalnoj grupi koje je on proslijedio tužilaštvu tokom šefovanja Odsjekom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Netačni su navodi Šukovića da ove policijske mjere i radnje prema njemu, gdje je postojao zakonski osnov policijskog postupanja zbog sadržine samih komentara objavljenih na portalu 'Vijesti', imaju veze sa bilo kakvim pritiskom od bilo kog lica zbog istraga koje je on navodno vodio u vezi sa švercom cigareta za vrijeme dok je bio rukovodilac Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije jer u vrijeme dok je pokrivao to radno mjesto (2012. i početak 2013. godine) on nije vodio nijednu istragu u vezi sa švercom cigareta”, saopštio je Tim za odnose sa javnošću Uprave policije.

Nije jasno na osnovu čega je policija zaključila šta je u predmetu kada su u istom saopštenju rekli da su odmah predali svu zaplijenjenu dokumentaciju tužiocu

U saopštenju se navodi da su inspektori za privredni kriminal i za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije po zahtjevu i u prisustvu specijalnog tužioca 05. februara 2011. pretresli prostorije „Montenegro Tobaco Company“ , u Donjoj Gorici i Mojkovcu, i oduzeli poslovnu dokumentacije i računarsku opremu agencije koja je pružala knjigovodstvene usluge ovoj firmi. Dodaje se da su to istog dana predali tužilaštvu.

Ekipa “Vijesti” koja je pokušavala da provjeri sumnje u šverc cigareta iz Mojkovca napadnuta je par dana prije pretresa kod hangara u Donjoj Gorici, za šta je kasnije osuđen radnik mojkovačke fabrike.

Drugi slučaj, koji pominje Uprava policije, je provjera dva objekta u Mojkovcu i Kolašinu po zahtjevu crnogorske kancelarije Interpola 22. jula 2014. “kojom prilikom nije utvrđeno da se u njima vrši proizvodnja cigareta”.

“Službenici SKP, osim ovih, nisu više imali nijedan zahtjev za postupanje od bilo kog organa u vezi sa navodnim švercom cigareta”. Uprava policije je naglasila da Šuković u ovom periodu nije radio u jedinicama za privredni niti organizovani kriminal.

Međutim, Šuković je, ocjenjujući da je saopštenje policije “žalosno i smiješno ali ne i iznenađujuće”, rekao da želi da ih “edukuje... zbog više pripadnika službi bezbjednosti koji su sa mnom radili pomenuti predmet”. “Postupali smo po više informacija i zahtjeva tužioca, počev od 20. 04. 2012. Naravno da zbog oznake tajnosti nećete znati sadržaj dokumenata, ali svjesno očito preskačete postupanje po dokumentu tužilaštva broj 194/09 u januaru 2013. godine. Takođe, ne znate za dokument od 26. 11. 2012 godine koji bi potkrijepio dosta mojih tvrdnji. Upoznat sam i sa brojevima dokumenata navedenih u saopštenju po kojima se, takođe, radilo, jer prije mene to nisu ni pokušali”, rekao je Šuković.

Šuković rekao da je saopštenje Uprave policije “žalosno i smiješno, ali ne i iznenađujuće”, te da želi da ih “edukuje”

Šuković u nekim komentarima sa naloga na portalu “Vijesti”, dovodi u pitanje dužinu životnog vijeka Markovića. “Možda ne dočeka sve ovi...a”, komentar je Šukovića na tekst “Markovića spremaju da preuzme DPS”, od 7. juna. “A ovaj sa slike namjerava da živi”, komentariše tekst “Marković zamjenik predsjednika, DPS bez potpredsjednika”. Ispod teksta “I delegacija Crne Gore će položiti vijenac na spomenik na Gorici” od 8. maja, Šuković je komentarisao: “Brzo će nekima iz delagacije ovako polagati cvijeće”.

Do identiteta Šukovića policija je došla nakon što su “Vijesti” u junu postupile po sudskom nalogu za pretres portala i dostave svih komentara sa naloga “boss” u prethodnih šest mjeseci.

Kako policija zna da nema Markovića i Veljovića u švercu?

Uprava policije je saopštila da u jedina dva slučaja provjera mojkovačke fabrike po nalogu specijalnog tužioca i Interpola nije utvrdila vezu sa Markovićem i Veljovićem.

“Tokom vršenja predmetnih provjera po svim navedenim zahtjevima, službenici Uprave policije MUP-a nijesu došli do saznanja da je po bilo kom osnovu poslovna aktivnost ovog preduzeća vezana za potpresjednika Vlade Duška Markovića i sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselina Veljovića”, stoji u saopštenju.

Nije jasno na osnovu čega je ovo policija zaključila, kada su u istom saopštenju rekli da su odmah predali svu zaplijenjenu dokumentaciju tužiocu. Šuković je prekjuče “Vijestima” kazao da Marković i Veljović znaju šta on o njima misli. “Ja ih kao građanin (u komentarima na portalu) nazivam mojkovačka kriminalna grupa jer sam radio predmete i procesuirao prema tužilaštvu mojkovačke cigarete, PGS i još nekoliko predmeta u kojima su oni glavni akteri. Ja sam to radio jer mi je to policijska dužnost i obaveza”, kazao je Šuković.

Bonus video: