UP o ukradenom "audiju": Beograd je tada provjeravao auta

Crna Gora primljena u članstvo Interpola 19. septembra 2006. godine (nakon registracije ovog vozila), odgovorili iz UP i MUP-a
79 pregleda 33 komentar(a)
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2015. 16:32h

Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova okrivili su kolege iz nekadašnjeg saveznog Nacionalnnog centralnog biroa Interpola u Beogradu za propust u registraciji ukradenog “audija A4”, koji su godinama vozili načelnici crnogorske policije.

Iako su još 2007, nakon provjera, poništili registraciju za taj automobil, iz UP-a i MUP-a tvrde da su tek u januaru 2015. saznali da je “audi” nelegalan. Istraga Odjeljenja unutrašnje kontrole policije tada je pokrenuta na zahtjev ministra Raška Konjevića. On je početkom 2015. tražio da se utvrdi na koji način je nabavljeno službeno vozilo “audi A4” sa brojem šasije WAUZZZ8E46A007745.

Luksuzni četvorotočkaš ukraden je Italijanki C. C. 11. novembra 2005. godine, iste godine kada je i proizveden. Samo par mjeseci kasnije registrovan je kao službeno vozilo Uprave policije.

I dalje nije jasno kako je ukradeni automobil prvi put dospio u posjed policije, prije nego je dodjeljivan službenicima na korišćenje, niti da li iko o tome vodi istragu.

“Vijesti” su ranije objavile da je nekadašnji rukovodilac bjelopoljske policije Nikola Medenica, ispričao istražiteljima da je iz kabineta šefa policije Veselina Veljovića pozvan početkom 2006. da preuzme ključeve ukradenog auta.

On je Unutrašnjoj kontroli rekao da je odmah po dolasku u Bijelo Polje predao dokumentaciju za registraciju, ali da ga je neko iz UP-a pozvao i saopštio mu da se vozilo ne može registrovati jer se potražuje.

Medenica je "audi” koristio dok ga nije predao nasljedniku na funkciji rukovodioca Centra bezbjednosti Bijelo Polje Petru Šestoviću.

Registrovali ukradeni audi 19 dana prije prijema u Interpol

Iz UP i MUP-a potvrdili su da je “audi” registrovan 1. septembra 2006. godine u CB-u Bijelo Polje.

“Napominjemo da je Crna Gora primljena u članstvo Interpola 19. septembra 2006. godine (nakon registracije ovog vozila), tako da prilikom navedene registracije ovog vozila NCB Interpol Podgorica nije ni mogao raditi provjere za ovo vozilo po osnovu prve registracije u našoj državi. Prije prijema Crne Gore u članstvo Interpola, odnosno za vrijeme bivše zajednice Srbije i Crne Gore, poslove provjere vozila za potrebe crnogorske policije radio je NCB Interpol Beograd”, odgovorili su iz UP, na pitanja “Vijesti” poslata rukovodiocu Interpola Dejanu Đuroviću, direktoru policije Slavku Stojanoviću, i ministru Konjeviću.

Oni nijesu objasnili da li su od NCB Interpol Beograd tada tražili provjeru za “audi” koji je Medenica dobio od Veljovića.

Iz UP tvrde da NCB Interpol Podgorica nema podatke - pregled i evidenciju, o svim vozilima koja se potražuju u Interpolovoj bazi, ali ni NCB i drugih država.

Rekli su da podgorička kancelarija Interpola može “jedino po konkretnom zahtjevu (istrazi), da izvrši upit u bazu i provjeri da li se vozilo potražuje”.

“Iz tog razloga u momentu osnivanja NCB Interpol Podgorica nismo ni imali saznanja, niti smo ih mogli dobiti iz baze, da je sporno vozilo predmet krađe u Italiji od 2005. godine”, tvrde iz crnogorske policije.

Rimu deceniju kasnije prijavili da je auto u UP

Iako u odgovorima piše da prilikom prve registracije nisu mogli znati da je “audi” ukaraden, policija je šansu da ga vrati Italijanki C.C. “propustila” i tri godine kasnije. Tada je Šestović naložio jednom od službenika da registruje to vozilo, ali je nakon par dana obaviješten da se “audi” ne može registrovati.

Šestović je tokom istrage o porijeklu tog vozila ispričao da je 2009. o tome obavijestio šefa kabineta direktora Uprave policije Petra Krstajića, ali i da je „audi A4” (BP 13-13) po potrebi je ustupao Kriminalističkoj policiji.

Rekao im je i da je ukradeni automobil vraćen u auto-centar policije u podgoričkom naselju Zagorič, na usmeni zahtjev Veljovića.

Nije poznato zašto je policija od tada, do 20. januara 2015. godine čekala da utvrdi odakle ukradeno vozilo kod njih.

“Zvaničan zahtjev službi unutar MUP-a za provjeru predmetnog vozila je NCB Interpol Podgorica stigao 20. 01. 2015. godine. Na osnovu ovog zahtjeva, 21. 01. 2015. godine je od strane NCB Interpol Podgorica odrađena provjera kroz Interpolovu bazu i, nakon što je utvrđeno da se vozilo potražuje od strane NCB Interpol Rim, istog dana je poslato obavještenje NCB Interpol Rim za dostavljanje određenih provjera, uz napomenu da nas NCB Interpol Rim prethodno, prije ovog našeg obraćanja, nikada nije kontaktirao u vezi sa navedenim vozilom”, navodi se u odgovoru MUP -a i UP.

U dopisu “Vijestima” piše i da su im kolege iz Rima 13. februara odgovorile da potražuju taj “audi”, jer je ukraden u Italiji u novembru 2005.

“Međutim, još se čeka odgovor NCB Interpol Rim o eventualnoj spremnosti vlasnika da preuzme vozilo, nakon čega će se ući u proceduru povraćaja vozila”, piše u odgovoru MUP-a i UP.

“Vijesti” su ranije objavile da zbog slučaja ukradenog vozila niko neće ogovarati, jer je osnovni tužilac konstatovao da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, a specijalni tužilac da niko nije zloupotrijebio službeni položaj.

Crna Gora u prvih 10 po broju provjera

Iz UP je pojašnjeno da Interpol potražuje nekoliko miliona vozila, ali je potraga vidljiva tek na osnovu konkretnog upita.

“Izričito je zabranjeno da NCB-ovi rade neselektivnu i široku provjeru vozila, bez konkretnog razloga provjere (princip nesrazmjerne upotrebe podataka), jer svaka provjera, ukoliko generiše pogodak u bazi, ujedno generiše i tzv. alarm državi koja je unijela vozilo, da je konkretni NCB radio provjere”, tvrde iz UP i MUP-a.

Oni tvrde da u Crnoj Gori vozila provjeravaju prilikom prve registracije, zatim na graničnim prelazima i u konretnim istragama.

“Po broju provjera vozila u Interpolovoj bazi, Crna Gora je među prvih 10 država u svijetu”, kazali su oni...

Istakli su da je prošle godine izvršeno 2.862.462 provjere na graničnim prelazima, 15.485 provjera prvoregistrovanih vozila, kao i 164 već registrovanih vozila zbog sumnje da su predmet krivičnog djela u inostranstvu.

Bonus video: