TRAŽI OTVARANJE ISTRAGE

Medojević: VDT da obustavi rad fabrike oružja Tara

"Neshvatljivo je tolerisanje neodgovrnog ponašanja menadžmenta i vlasnika fabrike od srane policije i tužilaštva, kao i nadležnih inspekcija, imajući u vidu da je ovo već treća ekslozija u istoj fabrici i uvijek se to dešava prilikom rukovanja sa ekslozivnim smješama koje se prave u istoj fabrici"
58 pregleda 5 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2015. 12:39h

Treća ekslozija za godinu dana, jedna izgubljen život i više teško povrijeđenih radnika, ukazuju na teške propuste u organizaciji i tehnologiji rukovanja sa eksplozvnim supstancama i smješama u fabrici Tara u Mojkovcu, saopštio je član Odbora za odbranu i bezbjednost Nebojša Medojević.

U eksploziji u fabrici oružja Tara u Mojkovcu poginula je dugogodišnja radnica te fabrike Slobodanka Ćorić (55), dok je sedam radnika povrijeđeno.

"Neophodno je odmah privremeno zatvoriti ovu fabriku i sprovesti detaljanu provjeru tehnoloških uslova, radnji i procedura prilikom rukovanja ekslozivnim smješama od strane nadležnih državnih organa, kako bi se spriječila moguća veća havarija koja bi imala i nesagledive tragične posljedice. Neshvatljivo je tolerisanje neodgovrnog ponašanja menadžmenta i vlasnika fabrike od srane policije i tužilaštva, kao i nadležnih inspekcija, imajući u vidu da je ovo već treća ekslozija u istoj fabrici i uvijek se to dešava prilikom rukovanja sa ekslozivnim smješama koje se prave u istoj fabrici", saopštio je Medojević.

On je dodao da je očigledno da u fabrici "nijesu obezbjeđeni neophodni tehnološki uslovi, procedure i postupci za proizvodnju i rukovanje eksplozivnim smješama i da zbog toga stradaju zaposleni u fabrici".

"Hitno zatvaranje fabrike i pokretanje sveobuhvatne istrage od starne tužilatva i inspekcijiskih službi je minimum reakcije od strane države, koja godinama ima neshvatljivo tolerantna odnos prema vlasniku ove fabrike, inače licu za koje se sumnja da se bavi i nedozvoljenom trgovinom i švercom oružja. Haos koji vlada u ovoj oblasti odnio je jedan život, a samim čudom nije došlo do većih i tragičnijih posljedica po živote radnika koji su bili u istoj prostoriji. Pravo je čudo, kako ovakva fabrika, kojoj se treći put ponavlja esklozija sa teškim posljedicama po život i zdravlje radnika, još ima licencu i može da nesmetano radi. Ili je korupcija ili neznanje", rekao je Medojević.

Demokratski front je pozvao VDT Ivicu Stankovica da odmah, privremeno obustavi rad fabrike.

"Koja ugrožava živote svojih radnika i da otvori sveobuhvatnu istragu , jer po meni ovde postoji jasna osnov sumnje i krivična odgovrnost odgovrnih lica u fabrici koja nijesu obezbjedila neopohodne tehnološke uslove za manipulisanje sa ekslozivnim smjesama, što je dovelo do tragičnih posljedica", zaključio je Medojević.