U eksploziji u fabrici oružja Tara poginula Slobodanka Ćorić

Na hiruškom odjeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju zadržani su Nada Vujičić (49), Danijela Vasović (42), Dragana Vidaković (23), Tomislav Vidaković (49), Olga Grdinić (51), Veselin Smolović(42) i Vesna Zindović (42)
193 pregleda 0 komentar(a)
radnici Tara, Foto: Jadranka Ćetković
radnici Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.07.2015. 10:25h

U eksploziji u fabrici oružja Tara u Mojkovcu poginula je dugogodišnja radnica te fabrike Slobodanka Ćorić (55), dok je sedam radnika lakše povrijeđeno, saopšteno je nezvanično iz menadžmenta kompanija Tara Group.

Ćorić je podlegla povredama nedugo nakon što je jutros primljena u Urgentni blok u Bijelom Polju.

Na hiruškom odjeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju zadržani su Nada Vujičić (49), Danijela Vasović (42), Dragana Vidaković (23), Tomislav Vidaković (49), Olga Grdinić (51), Veselin Smolović(42) i Vesna Zindović (42).

Dežurni hirurg dr Milivoje Stijović je kazao da je Ćorić dopremljena u kritičnom stanju, a da ostali radnici uglavnom imaju više povreda na tijelu, ali da su van životne opasnosti.

"Oni su zadržani radi daljeg praćenja", kazao je dr Stijović.

Radnica Danijela Vasović je ispričala da je zadobila površinske rane na desnoj nozi i da nije mnogo povrijeđena.

"Ne znam što se desilo. Radila sam na montaži. Ne sjećam se ničega, samo zujanja u ušima i eksplozija", ispričala je Vasović.

Iz kompanije nijesu mogli kazati više detalja o nesreći i najavili su da će se oko 15 časova zvanično oglasiti.

"U eksploziji koja se dogodila jutros u 7.15 minuta u fabrici Tara Group, jedna osoba je podlegla povredama, a sedam je povrijeđeno", saopšteno je kratko iz policije.

Ovo nije prva eksplozija u mojkovačkoj fabrici oružja. U eksploziji koja se dogodila u februaru, 2014. godine, povrijeđena je Gordana Bošković, šefica pirtotehničkog odsjeka. Nova eksplozija se desila i 24. oktobra, kada je teže povrede zadobilo šest zaposlenih.

Tada je obavljena vanredna kontrola Uprave za inspekcijske poslove, u čijem izvještaju je pisalo da je u incidentu povrijeđeno šest radnika od kojih su dva bila zaposlena u “Tara precision works”, a četiri u “Tara aerospace and defence products“. Te dvije fabrike posebne su kompanije, a čine grupu Tara.

Tada je utvrđeno da rukovodilac jedne od laboratorija u kojoj je došlo do eksplozije, nije imao ljekarsko uvjerenje da je sposoban da obavlja te zadatke i mojkovačka kompanija je kažnjena sa 500, a njen direktor sa 30 eura.

Inspekcija je nakon toga naložila poslodavcu da u roku od 20 dana uskladi normativna akta sa odredbama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, kao i da izmijeni Akt o procjeni rizika, zbog slučaja kolektivne povrede na radu.

U mojkovačkoj fabrici oružja proizvode pištolje, puške, piropatrone svih tipova, IC mamce, raketne motore, sredstva specijalne namjene koja koriste policijske i vojne snage... Mojkovačka fabrika proizvodi i pirotehničke punjače za signalne rakete, raketne punjače za katapult sjedišta za avione MIG 21, MIG 23, SU 25, SU 27, MIG 29, L 39...

Istraga o današnjoj eksploziji je u toku.

Bonus video: