Šuković: Marković i Veljović mi se svete zbog istraga šverca cigara u Mojkovcu

"Poslije uvida u dokumentaciju nije mi jasno kojom mojom riječju ili komentarom sam zavrijedio pažnju da neko i razmišlja o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti jer se ni u jednoj od rečenica ne pominje nijedna nasilna riječ ili namjera, bez obzira kako je i na koji način pročita”
638 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2015. 06:42h

Policijski inspektor Predrag Šuković potvrdio je policiji da on stoji iza svih komentara na portalu “Vijesti”, zbog kojih je potpredsjednik Vlade Duško Marković tražio istragu zbog sumnje da mu je ugrožena bezbjednost.

Šuković je u izjavi u svojstvu građanina rekao da nikako nije namjeravao da prijeti Markoviću i da slučaj tumači kao pritisak Markovića i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića zbog istraga koje je kao šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije vodio u vezi sa navodnim švercom cigareta iz fabrike u Mojkovcu.

"Današnji poziv u svojstvu građanina tumačim kao još jedan pritisak od pomenuta dva gospodina iz Mojkovca, a koji su na mene ogorčeni što sam kao šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije radio predmet u vezi sa švercom cigareta i fabrike u Mojkovcu, i koji izvanredno dobro znaju da se imena nekoga od njih pominju u predmetu”, piše u izjavi koju je Šuković dao policiji 12. juna ove godine, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

U tom zapisniku piše i da je Šuković kazao da “stoji iza svakog komentara sa njegovog korisničkog naloga “boss”, a ispod tekstova u kojima se pominju Marković i Veljović.

“I te kako sam svjestan svake riječi koju sam napisao u tim komentarima i odgovorno tvrdim da u njima nema nijedne riječi prijetnje...”, izjavio je Šuković pred policijom i ponudio da pojasni pred tužiocem da motiv njegovog obraćanja u smislu “frazer” i “lažni demokrata” i drugo nipošto se ne mogu dovesti u kontekst prijetnji jer, piše u zapisniku, “mnogo ozbiljnijih komentara ima na društvenim mrežama”.

"Pojašnjavam da sam sa Duškom Markovićem i njegovim kumom Veselinom Veljovićem od ranije u izuzetno lošim odnosima i da sam sa ovim drugim bio u sudskim sporovima kao lice koje je podnosilo krivične prijave ili po privatnoj tužbi. Imam saznanja od više ljudi iz političkog i javnog života Crne Gore da me Duško Marković non-stop blati u razgovorima sa tim ljudima i iznosi neistine na moj račun, a sve zbog rada policije na predmetu cigareta iz Mojkovca”, piše u zapisniku.

"Možda ne dočeka sve ovi...a”, komentar je Šukovića na tekst “Markovića spremaju da preuzme DPS” od 7. juna. “A ovaj sa slike namjerava da živi”, komentariše tekst “Marković zamjenik predsjednika, DPS bez potpredsjednika”. Ispod teksta “I delegacija Crne Gore će položiti vijenac na spomenik na Gorici” od 8. maja Šuković je komentarisao: “Brzo će nekima iz delagacije ovako polagati cvijeće”.

Policija je tražila da Šuković objasni ove svoje komentare, a on je rekao da je potrebno pročitati cijeli tekst na portalu “Vijesti”.

"Poslije uvida u dokumentaciju nije mi jasno kojom mojom riječju ili komentarom sam zavrijedio pažnju da neko i razmišlja o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti jer se ni u jednoj od rečenica ne pominje nijedna nasilna riječ ili namjera, bez obzira kako je i na koji način pročita”, piše u zapisniku, u kom Šuković potvrđuje kao svoju mail adresu koja sadrži njegovo puno ime i prezime.

Podgorički Osnovni sud je po zahtjevu osnovnog državnog tužioca, dva puta naređivao pretres portala “Vijesti” zbog komentara na račun Duška Markovića. Prvi put, po naredbi sudije za istragu i predsjednika Osnovnog suda Zorana Radovića 7. juna, a drugi put 9. juna 2015. godine po naredbi koju je potpisao sudija za istragu Miladin Pejović.

Dan nakon Šukovićeve izjave policiji, on se samoinicijativno javio tužiteljki koja je zadužena za taj predmet Romini Vlahović ali mu je ona kazala, rekao je Šuković “Vijestima”, da joj on ne treba.

Šuković je od dolaska Božidara Vuksanovića na čelo policije početkom 2012. rukovodio Odsjekom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije do marta 2013. godine, kada ga je tek izabrani direktor Slavko Stojanović smijenio. Sada obavlja dužnost višeg inspektora prve klase u Odsjeku za popunu i zaštitu imovine i lica u Upravi policije.

Stojanović je tada, u istom paketu, smijenio i mnoge policajce koji su do tada radili na istragama u kojima su se pominjali policajci iz takozvane mojkovačke struje u policiji, a koji su istraživali sumnje u njihove razne kriminalne aktivnosti, napade i prijetnje novinarima, itd. Neki od njih se i danas vode kao “neraspoređeni”, iako se radi o policajcima bez mrlje u policijskoj karijeri.

Za vrijeme Šukovićevog šefovanja policijskom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, prema nadležnim tužilaštvima procesuirano je nekoliko predmeta zbog kojih je Veljović više puta saslušavan u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici, ali i u Specijalnom tužilaštvu.

“Vijestima” je u tužilaštvu nezvanično potvrđeno da je izviđaj pokrenut na inicijativu Markovića, ali i da još nijesu odlučivali da li će goniti Šukovića, te ako to urade, da li će to biti krivično ili prekršajno.

Osjeća li se Marković ugroženim?

“Vijesti” su juče poslale pitanja potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću da odgovori da li se zbog komentara tada još anonimnog čitaoca objavljenih na portalu "Vijesti", osjećao ugroženim i da li je doživio komentare kao prijetnju po svoj život i bezbjednost. On je upitan i da li se, nakon saznanja o priznanju policajca Šukovića da je on postavio komentare, osjećao ugroženim i da li je Šukovićeve komentare doživio kao prijetnju.

Do zaključenja lista odgovori nijesu stigli.

Šef Biroa za odnose s javnošću u Vladi Srđan Kusovac, na čiji mejl su pitanja za Markovića poslata, oko 20 časova je kazao da je van zemlje i da ne zna šta su pitanja ni kome su upućena, a uoči zaključenja lista da je pitanja proslijedio Markoviću.

Glavni su akteri u nekoliko predmeta mojkovačke grupe

Policajac Predrag Šuković juče je “Vijestima” kazao da njegov odnos prema Dušku Markoviću i Veselinu Veljoviću nema nikakve veze sa njegovim odnosom prema bilo kom drugom u državi, ili državi uopšte.

"Ne želim da komentarišem to što pišu i misle neobična gospoda iz Mojkovca jer oni moje mišljenje o njima znaju. Ja ih kao građanin nazivam mojkovačka kriminalna grupa, jer sam radio predmete i procesuirao prema tužilaštvu mojkovačke cigarete, PGS i još nekoliko predmeta u kojima su oni glavni akteri. Ja sam to radio jer mi je to policijska dužnost i obaveza. Briga me baš što misle, govore i pišu o meni", kazao je Šuković.

Bonus video: