Nakon 12 godina ni blizu ubici Vojičića

Srđan Vojičić ubijen je prilikom napada na Brkovića, a pretpostavlja se da je motiv batinanja bio jer su se neki prepoznali u njegovoj knjizi “Ljubavnik Duklje”, čija je tema veza između organizovanog kriminala i vladajuće političke elite u Crnoj Gori
488 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2018. 05:24h

Crnogorsko tužilaštvo i policija još ne znaju ko je prije 12 godina napao književnika Jevrema Brkovića i tom prilikom ubio njegovog tjelohranitelja Srđana Vojičića.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je juče da Vojičićev slučaj nije arhiviran i da će učiniti sve što može da otkrije ubice.

Marković je u vrijeme tog ubistva bio na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“Samo mogu da iskažem nezadovoljstvo i razočaranje. Vjerujem da ćemo kroz napore koje sada činimo u jačanju institucija, jačanju organa za sprovođenje zakona kada je u pitanju Vlada, prije svega policije i policijskih službi, i na tom ubistvu raditi više i pokušati da dođemo do izvršilaca, eventualnih nalogodavaca.

Dakle, to nije arhiviran slučaj, otvoren je slučaj.. i u odnosu na to ubistvo ćemo raditi i uraditi sve šta možemo da otkrijemo izvršioce i njihove nalogodavce”, kazao je juče Marković.

Iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva koje vodi istragu, juče nijesu odgovorili - kada je urađena posljednja istražna radnja u istrazi ubistva Vojičića, niti da li su bliži otkrivanju ubica ili nalogodavaca nego što su bili prije 12 godina.

Iz Uprave policije, međutim, saopštili su da službenici podgoričkog Centra bezbjednosti i Sektora kriminalističke policije, u koordinaciji sa Višim tužilaštvom, “preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju” tog krivičnog djela i da se radi na identifikaciji počinioca.

Tvrde da su do sada sprovedene brojne kriminalističke i operativne mjere i radnje i da je rasvjetljavanje “ubistava koja se vode po nepoznatom izvršiocu prioritet u radu policije”.

Ipak, nijesu precizirali o kojim mjerama i radnjama je riječ.

“Službenici... preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju krivičnog djela teško ubistvo koje je počinjeno 24. oktobra 2006. godine u Podgorici na štetu Srđana Vojičića. Za sada nepoznati izvršilac, na čijoj se identifikaciji radi, je navedenog dana oko 21.50 časova Jevremu Brkoviću zadao udarce metalnim šipkama po glavi i tijelu, a potom upotrebom vatrenog oružja lišio života Vojičića”, piše u odgovoru iz te institucije.

U policiji tvrde da je direktor Uprave policije Veselin Veljović nedavno formirao tim sa zadatkom da riješi nerasvijetljena ubistava iz prethodnog perioda.

Od prve noći kada je ubijen pratilac književnika Jevrema Brkovića, u medijima se pominjalo nekoliko imena mogućih počinilaca, opisi načina izvršenja, ali niko u policiji niti tužilaštvu do sada nije javno saopštio dokle je stigla istraga i šta su pokazala brojna vještačenja tragova nađenih na mjestu gdje je Vojičić ubijen.

Stric ubijenog Srđana - Puniša Puco Vojičić ranije je rekao da se zna ko je u noći 24. oktobra 2006. godine ispred stana književnika ubio njegovog bratanića, ali da nadležni to ne žele da saopšte.

Srđan Vojičić ubijen je prilikom napada na Brkovića, a pretpostavlja se da je motiv batinanja bio jer su se neki prepoznali u njegovoj knjizi “Ljubavnik Duklje”, čija je tema veza između organizovanog kriminala i vladajuće političke elite u Crnoj Gori.

Brković je te noći, kako je rekao, vidio samo siluete, najvjerovatnije, trojice napadača, koji su na njega nasrnuli metalnim šipkama, dok je jedan ispalio smrtonosne metke u Vojičića.

Galerija

Bonus video: