Otvoren VI Međunarodni festival gudača u Kotoru

Večerašnji koncert na kraju dana ispunjenog časovima violine, violončela, viole i orkestra predstaviće kamerni trio Balkan, u Muzeju grada Perasta
84 pregleda 0 komentar(a)
festival gudača, Foto: Parteli
festival gudača, Foto: Parteli
Ažurirano: 04.07.2015. 12:32h

U prekrasnoj akustici crkve Svetog duha, u kojoj je zapravo koncertna sala Muzičke škole “Vida Matijan” u Kotoru, preksinoć je nastupom kamernog dua Aleksandar Latković (violončelo) i Aleksej Molčanov (klavir) počeo Medjunarodni festival gudača, šesti po redu.

Ovaj edukativni i koncertima ispunjen festival godinama okuplja afirmisane soliste i pedagoge iz cijelog svijeta, a njegovi su polaznici gudačkog smjera muzičkih škola Crne Gore i regiona. Govoreći o Festivalu kao jednom od načina za unaprjedjivanje muzičkog školstva a pogotovo njegovog gudačkog, vrlo kompleksnog segmenta, prije koncerta brojnoj se publici obratila prof. Marina Dulović, osnivač i umjetnički direktor Festivala gudača, doskorašnja dugogodišnja direktorica škole “Vida Matijan”.

Pored Marine Dulović, zvanično je pozdravio festival i reditelj Petar Pejaković, umjetnički direktor kotorskog pozorišnog Festivala za djecu; VI Festival gudača finansijski podržavaju i ove godine Opština Kotor i Turistička organizacija ovog grada.

Prvi koncert gudačkog festivala reprezentativnim je programom za violončelo predstavio Aleksandra Latkovića (Šumanovi Fantastični komadi op. 73, Romansa Riharda Štrausa te Sonata op. 40 Šostakoviča) kao izvrsnog solistu i kamernog muzičara, a tokom festivala neće izostati ni njegovi pedagoški kvaliteti, budući da je angažovan i kao profesor na master klasu violončela. Ljepotu tona, bogatstvo fraze i čuvstava, promišljenu koncepciju i posvećenost pokazao je Latkovič na koncertu u sali Muzičke škole, uz profesionalno ravnopravnu klavirsku i kamernu saradnju, uz finu temperovanu podršku pijaniste Alekseja Molčanova, uz kojeg su svi umjetnici u ansamblu definitivno u dobrim i muzikalnim rukama.

Pored Latkoviča, predavači na Šestom festivalu gudača su renomirani solisti i pedagozi Vujadin Krivokapić (violina), Vili Ferdinandi (orkestar), Rus Mihail Bereznitski (viola) te Austrijanci Georg Baich (violončelo) i Arkadij Vinokurov (violina).

Večerašnji koncert na kraju dana ispunjenog časovima violine, violončela, viole i orkestra predstaviće kamerni trio Balkan, u Muzeju grada Perasta.

Bonus video: