Prilika koju treba iskoristiti

51 pregleda 1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 04.07.2015. 12:08h

Plasmanom na finalni turnir treće divizije Svjetske lige, odbojkaši Crne Gore su već ostvarili veliki i neočekivani uspjeh. U Bratislavi imaju priliku da naprave i podvig, i plasiraju se u drugu diviziju.

Za to im treba prvo mjesto, a prva prepreka je danas Kina (17.30), u prvom polufinalu. U drugom, od 20.30 sati, sastaju se Slovačka i Egipat.

Pobjednik fajnl-fora ide u drugu diviziju.

„Već smo plasmanom na završnicu napravili sjajan rezultat i možemo bez pritiska da se pripremamo za Kinu. Za nas je velika čast što ćemo uopšte moći da odmjerimo snage sa selekcijom koja dolazi iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu. Razmišljamo samo o tom meču, nikako o eventualnom finalu, jer idemo korak po korak. Kinezi će sigurno igrati veoma borbeno, sa akcentom na fanatičnu odbranu. Oni su požrtvovana ekipa i očekujemo da tako zaigraju protiv nas. Pokušaćemo da nametnemo našu igru, iako je uvijek poželjno znati odakle vam od rivala prijeti najveća opasnost“, rekao je srednji bloker Ivan Ječmenica.

Korektor Miloš Ćulafić kaže da "u duelu sa Kinom, kao i u svim mečevima u Slovačkoj može jedna lopta da odluči".

"Izjednačenost je glavna karakteristika, iako će domaća selekcija pokušati da iskoristi podršku sa tribina, koja siguran sam neće izostati. I mi bi voljeli da igramo pred punim tribinama jer nas ta posebno inspiriše. Kinezi su tipični predstavnici azijske odbojke. Fanatično su borbeni u odbrani, a uz to i veoma dobro serviraju. Nisu ni malo naivna selekcija i biće potreban veliki trud da se oni savladaju i zbog toga ćemo maksimalno koncentrisano ući u tu utakmicu, jer na završnom turniru nema slabih ekipa“, jasan je Ćulafić.

Libero Ivan Rašović ističe da je Kina jaka selekcija.

"Ne odgovara nam, kao ni većini evropskih reprezentacija njihov način igre, jer je potpuno drugačiji u odnosu na ono što mi forsiramo. Dobro serviraju, veliki su borci, ali mislim da imamo kvalitet da im se suprotstavimo. Dosta će zavisiti od servisa i ako nas početni udarac bude služio, vjerujem da ćemo biti bliži pobjedi. Na završnom turniru nema slabih selekcija, šanse su ujednačene, tako da nas čeka velika borba”, kazao je Ivan Rašović.

Primač servisa Marko Bojić kaže da je "ovo je šansa generacije da se priključi vrhu u Svjetskoj ligi".

"Mislim da smo sazreli igrajući godinama u inostranstvu i da je vrijeme da napravimo uspjeh u majici reprezentacije. Želimo da pokažemo kvalitet i plasiramo se u drugu diviziju Svjetske lige. Prošle godine smo napravili lijepu priču osvajanjem Evropske lige. Ove smo odigrali odlično u preliminarnoj fazi, kada smo bili u grupi sa selekcijama koje su bolje rangirane od nas na svjetskim listama. U Crnoj Gori priznaje se samo uspjeh, ali je to obično tako u sportu. Kinezi su dobra selekcija i favoriti, ali mislim da možemo da ih pobijedimo jer su nam nakon osvajanja prvog mjesta u prvom dijelu takmičenja porasli apetiti“, istakao je Bojić.

Tehničar Simo Dabović je svjestan je da je nacionalni tim plasmanom na završni turnir već napravio ogroman uspjeh.

„Treba da budemo srećni što smo uopšte ovdje u društvu sjajnih reprezentacija. Napravili smo odličan rezultat, veliki uspjeh, ali želim da istaknem da smo zasluženo na završnom turniru. Glatko smo osvojili prvo mjesto u grupi ispred ostalih rivala. Crna Gora ima malu bazu i zbog toga je naš rezultat velika stvar za crnogorsku odbojku. Što se Kine tiče, nisam nikada u karijeri igrao protiv njih. Igraju veoma disciplinovano ogromni su borci, ali je najvažnije da smo spremni i da nemamo problema sa povredama“, rekao je Dabović.

Kolaković: Ovi momci pišu istoriju crnogorske odbojke

Proslavljeni crnogorski trener je imao puno uspjeha i u Svjetskoj ligi, kao selektor Srbije.

„Nakon osvajanja Evropske lige prošlog ljeta, ekipa je nastavila sa dobrim rezultatima u Svjetskoj ligi i ima šansu da se domogne druge divizije. Ovi momci definitivno pišu istoriju crnogorske odbojke i nadam se da će i dalje ostvarivati velike uspjehe na međunarodnoj sceni“, rekao je Kolaković.

Što se meča Crne Gore u polufinalu tiče, Kolaković kaže:

„Kinezi igraju atipičnu odbojku u odnosu na evropske selekcije i Slobodan Boškan to dobro zna jer je tokom karijere imao priliku da se često susreće sa njima. Za meč sa njima jako je bitna taktička priprema, jer igraju koliko im se dozvoli. Veoma su borbena reprezentacija i imaju tradiciju u odbojkaškom sportu. Ne mogu se baš pohvaliti žetvom medalja sa velikih takmičenja, ali imaju kontinuitet učešća na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Dovoljno je samo uporediti koliko ima Crnogoraca, a koliko Kineza, pa da se pobjeda u tom meču smatra ogromnim uspjehom“, zaključio je Kolaković.

Bonus video: