PROBAJTE

Savjeti za jednostavnu i brzu detoksikaciju tijela

"Ako konzumirate više šećera, vi zahtijevate od organizma da luči više inzulina, što uzrokuje naprezanje gušterače. Dugoročno ova navika može uzrokovati hronični umor, dijabetes i rak te konstantnu borbu s prekomjernom težinom"
259 pregleda 0 komentar(a)
detoksikacija, Foto: Shutterstock
detoksikacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.09.2018. 10:14h

Sezonska detoksikacija tijela je učinkovit način da očistite svoje tijelo od toksina (otrova), ali i za ubrzavanje vašeg metabolizma i poboljšavanje vašeg cjelokupnog zdravlja.

Jedan od načina da detoksikujete svoje tijelo jeste da postepeno počnete smanjivati količinu šećera koju konzumirate. To takođe uključuje med, melasu i vještačke zaslađivače, piše Shape.com.

"Ako konzumirate više šećera, vi zahtijevate od organizma da luči više inzulina, što uzrokuje naprezanje gušterače. Dugoročno ova navika može uzrokovati hronični umor, dijabetes i rak te konstantnu borbu s prekomjernom težinom", kazao je Met Dover, direktor u Mirbeau Inn & Spa.

Takođe, ono što je bitno kod detoksikacije jeste konzumiranje vode s limunom svako jutro prije doručka. Limun pomaže rehidraciju organizma i potiče probavu, kao i izlučivanje otrovnih supstanci iz vašeg organizma.

Redovno vježbanje će podstaknuti cirkulaciju, a to će poboljšati probavu, smanjiti napetost, podmazati zglobove i ojačati vaše tijelo, a ljudi koji redovno vježbaju imaju mnogo manje otrova u organizmu nego oni koji to ne rade.

Ne zaboravite na čaj. Osim što je bogat antioksiodantima, čaj hidratizira vaš organizam i stvara osjećaj sitosti.

"To znači da, ako redovno pijete čaj, nećete se prejedati ili jesti pogrešne stvari. Morate imati na umu i činjenicu da se kofein u čaju razlikuje od kofeina u kafi te da slabije djeluje na vaš organizam", ističe Ešli Kar, psiholog i wellness trener.

Pokušajte jesti što kvalitetniju i što zdraviju hranu. U dnevni meni uvrstite dosta različitog voća i povrća koje treba biti glavni fokus vaše prehrane, zajedno sa integralnim žitaricama, pasuljem i malim količinama orašastih plodova i sjemenki.

Nemojte zaboraviti ni zagađenost vazduha niti alergene koji su oko vas. Oni su u zraku i mogu potaknuti alergijske simptome. Zbog toga ljekari savjetuju da redovno ispirete svoje nosne kanale. Zagađenja su i alergeni oko vas. Oni su u zraku i mogu podstaknuti alergijske simptome.

Takođe, svoje tijelo ponekad trebate obradovati odlaskom u saunu. Jer od znojenja nema ništa bolje za detoksikaciju tijela.

Ne zaboravite ni to da je za detoksikaciju bitna i redovna njega kože pa na nju redovno nanosite eterična ulja koji pospješuju izbacivanje toksina iz vaše kože i poboljšavaju cirkulaciju, prenosi Klix.