SVJETSKA LIGA: U BRATISLAVI POČINJE FAJNL-FOR TREĆE DIVIZIJE

Crna Gora sjutra sa Kinom; Boškan: Imamo snage i kvaliteta za finale

0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 03.07.2015. 20:34h

Crnogorski odbojkaši su debitantski nastup u Svjetskoj ligi počeli kao ubjedljivo najslabije plasirana selekcija na listi Svjetske odbojkaške federacije – na 86. mjestu.

Od ekipa iz treće dizivije, u kojoj je naša selekcija, “najbliža” je Grčka na 56. mjestu (u ovoj diviziji je najbolje plasiran bio Meksiko na 22. poziciji).

Suvišno je govoriti o FIVB plasmanu reprezentacija iz druge, a posebno prve divizije.

Međutim, i pored svega toga, izabranici Slobodana Boškana ne samo da su izborili željeni opstanak u Svjetskoj ligi (bilo je dovoljno da ne budu najslabiji u diviziji), već su osvajanjem prvog mjesta u grupi, ispred Tunisa (15. na FIVB listi), Portorika (23) i Turske (31) stigli i do finalnog turnira u Slovačkoj i dobili priliku, čak, da se bore za prolaz u drugu diviziju, što bi bio fantastičan rezultat za Ćaćića i drugove, ali posebno crnogorsku odbojku.

"Plasmanom na fajnl-for napravljena velika stvar za ekipu, svakog igrača ponaosob i crnogorsku odbojku, ali i za mene kao trenera. Međutim, sad to ne bih stavljao u prvi plan, jer je ta priča završena na kraju grupne faze, prije 10 dana kada smo odigrali posljednji meč u Turskoj. U Bratislavi smo potpuno zasluženo, zahvaljujući svojim kvalitetnim igrama", kaže selektor Boškan.

Prva prepreka u ”Aegon arena” u Bratislavi, u polufinalu je Kina, zvanično 17. na FIVB listi, koja je bila prva u grupi G, ispred Grčke, Slovačke i Meksika, sa svih šest pobjeda, jedina u grupnoj fazi.

"Imaju drugačiji stil igre od evropske, ali nisu to neke drastične razlike. Kao i svaka ekipa, imaju svoje prednosti i mane, a to su neki detalji u koje ne bih sad ulazio. Ali, moj utisak, na osnovu onoga što su odigrali na prethodna dva turnira u njihovoj grupi, je da mi sa Kinom možemo da igramo potpuno ravnopravno. Za oba tima će to biti veliki izazov, a kvalitet će se pokazati na samom terenu. Ja vjerujem u našu igru i kvalitet, s obzirom na ono što smo pokazali u prethodnih šest utakmica. Imamo snage i kvaliteta da odigramo dobru utakmicu, što bi, sigurno, trebalo da donese dobar rezultat za nas", dodaje Boškan.

Optimizam nije krio ni kapiten Vojin Ćaćić.

"Već smo napravili odličan rezultat plasmanom na završni turnir. Međutim, ne želimo da se zaustavimo na ovome. Pokušaćemo da protiv Kine nastavimo u istom ritmu igara i rezultata", istakao je Ćaćić.

Boškan je kao igrač bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, osvojio pregršt medalja. Od kada je preuzeo ulogu selektora, pokušava da ugradi taj pobjednički mentalitet u ekipu.

"Dosta stvari se pozitivno promijenilo kod njih od kada radimo zajedno. Lično bih volio da svako od njih izvuče neku svoju pouku, koje će im pomoći u karijerama, što će dati doprinos i reprezentaciji", zaključio je Boškan.

Guočen: Nadamo se plasmanu u finale

Selektor Kine Če Guočen kazao je da je njegova ekipa odigrala veliki broj teških mečeva u grupnoj fazi Svjetske lige, čak četiri u pet setova, od kojih su dva dobili protiv Slovačke, domaćina fajnl-fora sa kojim igra sa Egiptom u drugom polufinalu, od 0:2 u setovima.

"Imali smo nekoliko teških utakmica u pet setova, koje smo pobijedili. Drago nam je što smo uspjeli da dođemo do završnog turnira i nadam se plasmanu u finalu", rekao je selektor Kine.

Raspored

Subota

Polufinale

Crna Gora – Kina (17.30)

Slovačka – Egipat (20.30)

Nedjelja

Meč za 3. mjesto – 17.30

Finale – 20.30

Preporučujemo za Vas