Ponovo otvoren glavni pretres protiv Kalića

U do sada sprovedenom postupku nakon podizanja optužnice, pred vijećem Višeg suda u Bijelom Polju, održano je više glavnih pretresa, a nakon završenog glavnog pretresa sudeće vijeće je zakazalo objavljivanje presude za 03.11.2014.godine
1 komentar(a)
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
mersudin Kalić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.07.2015. 12:34h

Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, podiglo je optužnicu protiv Mersudina, Safeta i Amine Kalić iz Rožaja, zbog produženog krivičnog djela pranje novca.

U do sada sprovedenom postupku nakon podizanja optužnice, pred vijećem Višeg suda u Bijelom Polju, održano je više glavnih pretresa, a nakon završenog glavnog pretresa sudsko vijeće je zakazalo objavljivanje presude za 03.11.2014.godine.

Međutim, kako je optuženi Kalić u međuvremenu lišen slobode u Austriji, to je sudsko vijeće u ovom predmetu radi utvrđivanja materijalnopravne istine i pružanja prava optuženom na odbranu, odlučilo da ponovo otvori glavni pretres.

Kako je optuženog Kalića potraživala i Njemačka za krivično djelo koje je navodno počinio 1994. godine, to su nadležni organi Austrije prednost dali Evropskom nalogu za hapšenje i istog izručili Njemačkoj.

Nakon toga vijeće ovog suda obratilo se nadležnim organima Njemačke za izručenje optuženog Kalića. Vlada Njemačke po naznačenoj zamolnici odobrila je izručenje optuženog Kalića, s tim što će istog ekstradirati nakon sprovedenog krivičnog procesa pred njemačkim organima i eventualnom okončanju izdržavanja kazne u Njemačkoj.

Vijeće koje postupa u predmetu kod ovog suda, će u primjerenom roku odlučiti o nastavku postupka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviješetena.

Optužnica zamjenika tereti Kaliće da su se udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način na koji su dolazili do novca za koji su znali da je zarađen prodajom droge preko kriminalne organizacije, čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Oni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Bonus video: