Bitef u znaku sjećanja na nezaboravnog Jovana Ćirilova

Selektorka Bitefa Anja Suša rekla je da namjera nije da se samo oda počast Ćirilovu, već slavnoj tradiciji tog festivala i tekovinama
0 komentar(a)
Bitef, Foto: Beta-AP
Bitef, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.07.2015. 06:29h

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) biće održan od 17. do 24. septembra, a na programu je 10 predstava u duhu tradicije te pozorišne manifestacije koja će ove godine biti posvećena njenom osnivaču Jovanu Ćirilovu, najavili su organizatori.

Selektorka Bitefa Anja Suša rekla je da namjera nije da se samo oda počast Ćirilovu, već slavnoj tradiciji tog festivala i tekovinama za koje se Ćirilov od njegovog osnivanja 1967. godine svim svojim bićem iskreno zalagao.

Ona je rekla da ovogodišnja selekcija zadovoljava tri repertoarske ravni - međunarodnu sa gostovanjem značajnih teatara na svjetskoj sceni, kao i predstavljanje novih pozorišnih tendencija i već poznatih autora koji će tek uticati na pozorišnu umjetnost. Festival će otvoriti predstava "Murmel, Murmel" u režiji Herberta Friča, berlinskog teatra Folksbina, a Bitef zatvara moskovski Gogolj centar sa predstavom "Mrtve duše” reditelja Kirila Serebrenikova.

“Iz Berlina će gostovati Maksim Gorki teatar sa ansambl Jaela Ronena izuzetno popularnom predstavom “Common Ground”, rekla je Suša.

Pored tradicionalne nagrade Bitefa “Mira Trailović”, biće dodijeljena i Specijalna nagrada “Jovan Ćirilov”. BETA

Bonus video: