Zašto stare povrede bole "na promjenu vremena"?

Ideja da neki bolovi u tijelu mogu da ukažu na promjenu vremena prisutna je u civilizaciji još od doba stare Grčke
66 pregleda 1 komentar(a)
koljeno, Foto: Shutterstock
koljeno, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2015. 18:55h

Možete da predvidite kišu jer vas svaki put prije nego što ona padne boli ruka koju ste polomili još u osnovnoj školi? Pogledajte kako stručnjaci objašnjavaju ovaj mali fenomen ljudskog tijela...

Naučna stanovišta o ovom fenomenu, koji se proučava još od početka 20. vijeka, različita su.

Ideja da neki bolovi u tijelu mogu da ukažu na promjenu vremena prisutna je u civilizaciji još od doba stare Grčke. Tipično objašnjenje veze koja postoji između bolova i vremenskih prilika jeste da pad atmosferskog pritiska uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima, te nadražuje nerve i izaziva osjećanje bola, posebno u artritičnim zglobovima ili onima koji su u prošlosti pretrpjeli povredu.

Neke studije objašnjavaju da promjene u atmosferskom pritisku povećavaju bol, dok druge tvrde da ga smanjuju, ipak ima i onih koji poriču uzročno-posljedični odnos. Uticaj temperature i vlažnosti je bio predmet nekih proučavanja, ali nijedno od njih nije došlo do nekih pouzdanih činjenica koje bi objasnile ovaj fenomen.

Najveća prepreka u izučavanju ove pojave je to što naučnici moraju da se oslone da ispitanikov subjektivni doživljaj bola, koji nije pouzdan. Samim tim, upoređivanje subjektivnih utisaka je teško i neprecizno.

Iako se ovaj fenomen može objasniti na psihološkom nivou, naučnici i dalje tragaju za objektivnim, argumentovanim rješenjem ove misterije.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: