MUP: Građani u jednom danu vratili 17 pištolja i pušaka

„Od stupanja na snagu novog Zakona o oružju, dakle od 19. marta ove godine do danas, ukupno je vraćeno 236 pištolja i pušaka, 43 eksplozivne naprave, 130 okvira za predato oružje, 4.351 komad municije. Za 64 komada predatog oružja postojao je oružni list, a za pet vojna dozvola“, kaže se u saopštenju MUP-a
139 pregleda 1 komentar(a)
MUP, oružje, Poštuj život vrati oružje, Foto: MUP
MUP, oružje, Poštuj život vrati oružje, Foto: MUP
Ažurirano: 01.07.2015. 17:30h

Građani su, od stupanja na snagu novog Zakona o oružju, vratili ukupno 236 pištolja i pušaka i 43 eksplozivne naprave, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Građani su u utorak, u okviru kampanje Poštuj život, vrati oružje, vratili 17 pištolja i pušaka i oko 100 komada municije.

„Od stupanja na snagu novog Zakona o oružju, dakle od 19. marta ove godine do danas, ukupno je vraćeno 236 pištolja i pušaka, 43 eksplozivne naprave, 130 okvira za predato oružje, 4.351 komad municije. Za 64 komada predatog oružja postojao je oružni list, a za pet vojna dozvola“, kaže se u saopštenju MUP-a.

Info punktovi, na kojima građani mogu dobiti faljere ali i dodatna objašnjenja i informacije kako da vrate oružje, organizuju se u svim crnogorskim opštinama.

„Info punkt je juče bio u Nikšiću, danas u Šavniku i Ulcinju, dok će sjutra građani Plužina i Bara moći da se u svojim gradovima upoznaju sa načinom vraćanja oružja. Info punkt u Baru će biti postavljen na šetalištu u periodu od 19 do 21 čas“, saopšteno je iz MUP-a.

Procedura za vraćanje oružja je, kako su naveli iz tog Vladinog resora, jednostavna .

„U tri koraka – pozovi, prijavi i predaj oružje. Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu. Važno je istaći da građani oružje ne donose sami“, naveli su iz MUP-a.

Iz Ministarstva su podsjetili da je nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina i da nekažnjivost za vraćanje oružja važi samo ukoliko se građanin na to dobrovoljno opredijeli.

„Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe oružje u ilegalnom posjedu, protiv građanina kod kojeg je oružje pronađeno biće podnijeta krivična prijava. Takođe, Zakon o oružju je predvidio mogućnost legalizacije nelegalnog oružja“, dodaje se u saopštenju.

Informacije o načinu legalizacije građanin može dobiti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.me, odnosno http://www.mup.gov.me/rubrike/oruzje/147351/LEGALIZACIJA-ORUzJA.html ili u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove u svom gradu.

„Dok dobrovoljna predaja nelegalnog oružja nije vremenski ograničena, legalizacija jeste i omogućena je samo do marta 2017. godine“, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, s obzirom na to da je velikom broju građana isteklo važenje oružnog lista, dužni su da pribave novi.

„MUP je, u skladu sa članom 24 Zakona o oružju, odredilo novi rok i ovih dana će građanima kojima je isteklo važenje oružnog lista biti upućeni pozivi da zahtjev za izdavanje isprave o oružju podnesu do 31. decembra ove godine“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, ukoliko neko od građana iz opravdanih razloga ne može u ovom roku ispuniti zakonsku obavezu, dužan je da od MUP-a zatraži novi rok. „Ako vlasnik oružja ne postupi na način i navedenim rokovima, oružje će biti oduzeto“.

Kampanju „Poštuj život, vrati oružje“ sprovodi MUP sprovodi sa UNDP, Misijom OEBS-a u Podgorici, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) uz finansijsku podršku Evropske unije i Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

„Kampanja treba da doprinese punoj implementaciji Zakona o oružju, a ciljevi su jačanje svijesti o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja, smanjenje broja nelegalnog oružja u posjedu građanja te njihovo informisanje o novinama u Zakonu“, rekli su iz MUP-a.

Bonus video: