Dekoviću uslovno 30 dana robije zbog napada na novinara "Vijesti"

Osnovni državni tužilac u Kotoru Dekoviću je stavila na teret da je izvršio krivično djelo „ugrožavnje sigurnosti“
56 pregleda 15 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.07.2015. 14:45h

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) i član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković osuđen je u Osnovnom sudu u Kotoru, u prvostepenom postupku, zbog napada i prijetnji novinaru „Vijesti“ Siniši Lukoviću.

Osnovni državni tužilac u Kotoru Jovanka Čizmović Dekoviću je stavila na teret da je izvršio krivično djelo „ugrožavnje sigurnosti“, sa čime se na suđenju nakon saslušanja aktera incidenta i svjedoka, složila i sutkinja Momirka Tešić.

Ona je saopštila da je „dokazano da je Deković izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret“ i visokog funkcionera HGI osudila je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 30 dana, na period od godinu.

Kao olakšavajuće okolnosti sutkinja Tešić je navela da Deković nije prethodno osuđivan, a oštećeni Luković koji se pridružio krivičnom gonjenju, nije ispostavio odštetni zahtjev protiv predsjednika HNV.

Po Krivičnom zakoniku, za krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“ može se izreći novčana ili kazna zatvora u trajanju do godinu dana.

Deković je 27. januara verbalno napao Lukovića i prijetio mu fizičlkim nasiljem zbog teksta koji je ovaj tog dana objavio u „Vijestima“. U tekstu “Funkcioneri prezdravili duševne boli“, objavljeno je da je Osnovni sud u Kotoru 23.januara odbacio tužbu za nanošenje duševnih bolova, a koju su protiv novinara “Vijesti” podnijeli Deković i predsjednica HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović. Njih dvoje nisu se pojavili na prvom ročištu u sporu u kojem su Lukovića optužili da je autor nepotpisanog teksta u kotorskom satiričnom listu „Karampana“. To je tada razljutilo Dekovića koji je na ulici zaustavio Lukovića kada je ovaj prolazio automobilom.

“Stao sam, i ne izlazeći iz automobila niti skidajući sigurnosni pojas kojim sam bio vezan, otvorio prozor na suvozačkim vratima i upitao Dekovića što hoće. Naslonio se na vrata, glavom unio kroz prozor, i nizom najpogrdnijih uvreda verbalno nasrnuo na mene. Rekao mi je da sam 'sa današnjim tekstom prekardašio' i da ću ga 'zapamtiti'”, opisao je incident Luković. On je policiji prijavio postupak Dekovića, a ova ga je procesuirala državnom tužilaštvu kao napad na poslenika javne riječi. Luković je prijavi naveo da mu je Deković zaprijetio: “Negdje ću te dohvatiti u neki ćošak i sve kosti ću ti slomiti, zapamtićeš ti mene, prebiću te”, psujući mu i majku.

Samo desetak dana prije tog incidenta, Deković se javno, preko plaćenog oglasa u „Vijestima“, izvinio Lukoviću što mu je u sličnom kontekstu pominjao pokojne roditelje u pismu-pamfletu, koji je lani napisao i dijelio po Tivtu Deković je na suđenju u Kotoru negirao navode iz prijave i optužnice tvrdeći da je novinar “Vijesti” navodno njega provocirao i da Luković Dekovića i njegove stranačke kolege iz HGI “već duže vrijeme denuncira kao kriminalce u svojim tekstovima”.

Luković je istakao da je prijavu policiji podnio zbog toga što je napadnut i prijećeno mu je zbog posla kojim se bavi.

“Ja moj novinarski posao obavljam časno, pošteno i profesionalno i neću dozvoliti da se neko ko je nezadovoljan mojim pisanjem ovako na ulici pokušava sa mnom razračunati, jer za to postoje nadležne institucije – sudovi pred kojima me Deković mogao tužiti ako smatra da sam o njemu pisao neistine”, naglasio je novinar “Vijesti”.

Bonus video: