"Nikada neću prohodati, ali ću nastaviti da živim": Olimpijska šampionka ne želi sažaljenje

Ona je na pres konferenciji kazala da je bila u šoku kada je čula dijagnozu, ali da je brzo shvatila da ne može ništa da promijeni, već da mora da nastavi da živi
54 pregleda 2 komentar(a)
kristina fogel, Foto: Reuters
kristina fogel, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2018. 14:48h

Dvostruka olimpijska šampionka Kristiina Fogel prvi put se obratila javnosti, nakon što je u junu ove godine doživjela tešku nesreću, nakon koje je ostala paralizovana.

Njemica, koja ima dva olimpijska zlata u biciklizmu i 11 zlatnih medalja na šampionatima svijeta, pala je sa bicikla na treningu, pri brzini od 38 kilometara na sat.

Prilikom pada je povrijedila kičmu, dugo je bila u vještačkoj komi, ljekari su obavili nekoliko komplikovanih operacija, ali bez uspjeha – 27-godišnja šampionka ostatak života će provesti u invalidskim kolicima.

Ona je na pres konferenciji kazala da je bila u šoku kada je čula dijagnozu, ali da je brzo shvatila da ne može ništa da promijeni, već da mora da nastavi da živi.

"Kada sam čula da nikada više neću hodati – možete da zamislite kako sam se osjećala. Bilo je to zastrašujuće saznanje. Međutim, veoma brzo sam uspjela da prevaziđem psihičku krizu. Sada, nakon nekoliko mjeseci, mogu da kažem da je bolje što sam odmah saznala istinu. Bolno je, ali niko mi nije dao lažnu nadu. Nikada neću prohodati, ali ću nastaviti da živim", kazala je Kristina.

Kristina je nesreću doživjela dok je trenirala sa članovima holandske biciklističke selekcije.

Njemački mediji su javljali da su upravo Holanđani izazvali incident, odnosno da je neko iz grupe holandskih biciklista “izgurao” Njemicu sa staze.

"Niko me nije kontaktirao, nije zvao da pita kako sam. Za mene ne postoji dilema ko je kriv, ali ne krivim nikoga. Znam da je istraga u toku, drago mi je što je tako, vrijeme će dati sve odgovore”, kazala je ona.

Kristina je, na kraju pres konferencije, poslala emotivnu poruku...

“Nekada sam bila na dva točka, a ostatak života provešću na četiri. To je jedina razlika, ja sam ista kao prije, ista osoba i nema razloga da se krijem i da ne nastavim da živim normalnim životom”.

Bonus video: