Čoković pola svijeta snabdijevao kokainom

U akciji zaplijenjeno više od 3,5 tona kokaina, 10 miliona eura, četiri broda, pet automobila...
2537 pregleda 87 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2015. 05:36h

U Španiji je uhapšen Budvanin Vinetu Čoković (52) koga tamošnji mediji opisuju kao čovjeka koji je pola svijeta snabdijevao kokainom.

I crnogorska i španska policija označili su Čokovića kao šefa međunarodne grupe krijumčara drogom, razbijene zajedničkom akcijom policija iz sedam država.

U toj akciji zaplijenjeno je više od 3,5 tona kokaina, zatim gotovo 10 miliona eura, pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane. Uhapšeno je 69 osoba.

Na konferenciji održanoj juče u Madridu, direktor crnogorske policije Slavko Stojanović saopštio je da je Čoković uhapšen u glavnom gradu Španije 16. juna.

Objasnio je da je Čoković označen kao najvažniji član te organizovane kriminalne grupe i da se sumnja da je aktivno učestvovao u krijumčarenju kokaina na međunarodnom nivou.

Osim njega uhapšen je i Podgoričanin Veselin Pavličić zvani Paro. (63).

Njemu se i Vuksanu Cemoviću sudilo za šverc više desetina kilograma kokaina iz Venecuele u Crnu Goru i Srbiju.

On je u pravosnažno oslobođen optužbe.

Stojanović je ispričao da je akcija izvedena istovremeno i sinhronizovano u svim državama koje učestvuju u realizaciji tog predmeta - Španiji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Istakao da je policija tog dana pretresla njihove kuće osumnjičenih u Crnoj Gori.

Navodno tog dana u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj uhapšeno je 15 članova grupe, u Španiji 26 i u Portugaliji 28.

“Pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta - sredstava komunikacije i prepiski koje se, kako se sumnja, mogu dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima u krijumčarenju kokaina na međunarodnom nivou”, kazao je Stojanović.

Akcija u kojoj je uhapšen Čoković u Španiji je dobila naziv upravo po Budvaninu - “Vinetu”, u Crnoj Gori zvala se “Kocka”.

Stojanović je kazao da policija sumnja da je ta grupa duže nabavljala velike količine kokaina iz Južne Amerike, koji je potom prekookeanskim brodovima krijumčarila do velikih evropskih luka sa ciljem distribucije na tržištu EU.

U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i policije Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke. Španska agencija EFE, prenosi da je kartel drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu gdje su sarađivali i sa pojedinim bankarima.

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, ali i u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi - Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Pao” zbog ukradenih satova koje je kupio od lopova?

Španski portal ElConfidencial prenosi da je Čokovića upravo razbacivanje novcem “koštalo” hapšenja.

Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrijednih nekoliko miliona eura.

Satovi su ukradeni u decembru 2012. godine, a policija je, prema tim informacijama, pratila kod koga će taj vrijedni plijen završiti, odnosno ko će lopovima platiti u kešu.

Tako su navodno došli do mnogo “krupne ribe” - Čokovića i tada je krenula detaljna istraga o njemu.

Madrid i Valensija su bili baze i "odskočna daska" za drogu, bivši vojnici iz Srbije su bili zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, dok se u Lisabonu, Madridu i Vigu odvijalo pranje novca i plaćanje proizvođačima narkotika u Južnoj Americi.

Policijski zvaničnici u Španiji rekli su da je operacija "Vinetu" jedna od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina.

Bjekstvo iz zatvora, fudbalski menadžer, vila puna keša...

Ime Vinetua Čokovića je u Plavoj knjizi crnogorske mafije, među bezbjednosno interesantnim osobama koje su pobjegle u Zapadnu Evropu da bi izbjegle zatvor ili likvidaciju.

Dobro upućeni izvori “Vijesti” iz bezbjednosnih krugova, tvrde da je on duže od deceniju “robijao širom Evrope”.

“Ima i jedno spektakularno bjekstvo iz zatvora. Tada je oslobodio i nekog italijanskog bosa, koji mu se kasnije odužio. Bio je u zatvoru i u Kolumbiji, hapšen je u Britaniji, Njemačkoj...”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Španski portal ElConfidencial prenosi da je Čoković bio vođa “opasne organizovane bande dilera droge” koji je u glavnom gradu Španije “živio punim plućima” i nije se skrivao. Oni tvrde da je u tamošnjem podzemlju poznat kao neko ko “uvijek ima gotovinu”, navodno je bio i fudbalski menadžer, a javnost ga zna kao “čovjeka koji živi u luksuzu”.

Čoković je navodno izdvajao ogromne svote novca za “plate” svim članovima organizacije, ubačenim “mornarima” prevoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu... U njegovoj madridskoj vili je pronađeno 773.000 eura u kešu.

Galerija

Bonus video: