Danijel Sambo-Rihter na Cetinju

Dim koji se izdiže djeluje kao antiteza melanholiji prikazanih figura
73 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Sambo-Rihter
Danijel Sambo-Rihter
Ažurirano: 30.06.2015. 13:56h

Umjetnik Danijel Sambo-Rihter iz Njemačke biće gost Artist-in-residence programa “Ateljea Dado” sa Cetinja od 29. juna do trećeg jula 2015, u organizaciji Narodnog muzeja. Umjetnik će se predstaviti 3. jula serijom crteža iz ciklusa “Smoke” ( Dim ), a tokom boravka Danijel Sambo-Rihter će stvarati i nove crteže iz pomenute serije koji će potom biti prezentovani na izložbi.

Rihter je rođen 1966. Diplomirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Drezdenu 1985. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. Živi i radi u Berlinu.

“' Dim ' je naziv serije crteža u kojoj Danijel Sambo-Rihter nastavlja da istražuje temu 'vojnika'. Po prvi put, umjetnik izlaže svoju seriju crteža kao objedinjenu, zasebnu izložbu. Tanani dim koji brzo nestaje izvija se iznad nekadašneg bojišta, kao i iz usta vojnika. On je stalno prisutan, stalni pratilac rata. Dim iz bombardovanih kuća ili iz cijevi oružja odmah nakon pucnja, makar u vrijeme kad je barut vodio glavnu riječ. Na nekim crtežima, dim koji se izdiže djeluje kao antiteza melanholiji prikazanih figura”, zapisao je o Rihterovim crtežima, dr Eduard Frid.

Izložba u “Ateljeu Dado” biće otvorena do 24. jula.

Bonus video: