Zaplijenjene tone kokaina, milioni eura: Uhapšena dva crnogorska državljanina

U operaciji "Vinetu" uhapšeno je 69 lica, od toga 15 je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugaliji
162 pregleda 0 komentar(a)
Akcija Vinetu, Foto: Španska policija
Akcija Vinetu, Foto: Španska policija
Ažurirano: 30.06.2015. 14:58h

Službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore su, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, i u saradnji sa policijskim službama Kraljevine Španije, Republike Srbije i Republike Hrvatske i uz učešće partnerskih službi Velike Britanije, realizovali aktivnosti u okviru međunarodnog predmeta koji se u našoj državi sprovodio pod kodnim nazivom "Kocka", a koji je bio usmjeren na otkrivanje i razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem velikih količina kokaina na međunarodnom nivou.

U toku sprovođenja višemjesečnih aktivnosti u ovom međunarodnom predmetu zaplijenjeno je oko tri i po tone kokaina i oko 9,4 miliona eura, a slobode je na teritoriji više država lišeno ukupno 69 lica od kojih su u Španiji lišena slobode dva crnogorska državljanina.

Međunarodnim predmetom je bila obuhvaćena organizovana kriminalna grupa, čiji su članovi bili i državljani Crne Gore i Srbije, a koji su kriminalne aktivnosti sprovodili na teritoriji Španije.

Crnogorska policija – Odsjek za borbu protiv droge i krijumčarenja Sektora kriminalističke policije je, u okviru međunarodnog predmeta, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva – Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, na našoj teritoriji realizovao aktivnosti više od devet mjeseci.

Sprovođenjem policijskih aktivnosti došlo se do osnova sumnje da se ova organizovana kriminalna grupa duži vremenski period bavila nabavkom velikih količina kokaina iz Južne Amerike, koji je potom, uz korišćenje prekookeanskih brodova, krijumčarila do velikih evropskih luka sa ciljem distribucije na tržištu EU.

Međunarodna policijska akcija u okviru ovog predmeta je istovremeno i sinhronizovano uspješno izvedena 16. juna 2015. godine u svim zemljama koje učestvuju u realizaciji predmeta – Španiji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

U Španiji su tog dana lišena slobode dva crnogorska državljanina:

– V.Č, star 52 godine iz Budve, označen kao najvažniji član ove organizovane kriminalne grupe za kojeg se sumnja da je aktivno učestvovao u krijumčarenju kokaina na međunarodnom niovu, i

– V.P, star 63 godine iz Podgorice, označen kao član ove organizovane kriminalne grupe i saradnik V.Č.

Istog dana, službenici Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja su, po pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici a po nalogu nadležnog tužioca, u Crnoj Gori izvršili pretrese stanova koje su, između ostalog, koristila ova dva lica. Pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta – sredstava komunikacije i prepiski koje se, kako se sumnja, mogu dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima u krijumčarenju kokaina na međunarodnom nivou.

Realizacija međunarodnog predmeta, u okviru kojeg se međunarodne policijske aktivnosti nastavljaju, je nastavak kontinuirane saradnje Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja sa predstavnicima Nacionalne kriminalističke agencije (NCA) Velike Britanije, koja je do sada rezultirala uspješnim sprovođenjem više zajedničkih istraga, kao i sa parterskim službama drugih navedenih zemalja sa kojima crnogorska policija ima efikasnu i profesionalnu saradnju.

Crnogorska policija je aktivnim učešćem i značajnim doprinosom realizaciji međunarodnog predmeta još jednom pokazala da je pouzdan i profesionalan partner međunarodne policijske saradnje, koji kontinuirano postiže mjerljive rezultate u borbi protiv krijumčarenja droga i drugih oblika međunarodnog i transnacionalnog kriminala.

Realizacija ovog predmeta je potvrdila značaj i neophodnost međunarodne operativne i obavještajne saradnje u uspješnoj borbi protiv svih oblika kriminala.

Uhapšen i vođa kartela

Ranije danas B92 je javio da je španska policija zaplijenila3,5 tona kokaina i 9,3 miliona eura i razbila međunarodnu grupu krijumčara droge, među kojima ima i ljudi iz Crne Gore, saopšteno je u Madridu.

U operaciji koja se u Španiji naziva "Vinetu" uhapšeno je 69 lica, od toga 15 je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugaliji.

Kako je saopšteno, sjedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike bili su zaduženi Srbi, "bivši pripadnici vojske".

U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Portugala, Australije, Velike Britanije i Nemačke.

Među uhapšenima u Madridu je i vođa kartela, koji je u javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i čovjek koji živi u luksuzu, a u njegovoj madridskoj vili je pronašeno 773.000 eura u kešu.

Kako navodi španska agencija EFE, kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu gdje su sarađivali i sa pojedinim bankarima.

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, a operisali su u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi - Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Madrid i Valensija su bili baze i "odskočna daska" za drogu, bivši vojnici iz Srbije su bili zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, dok se u Lisabonu, Madridu i Vigu odvijalo pranje novca i plaćanje proizvođačima narkotika u Južnoj Americi.

Policijski zvaničnici u Španiji su rekli da je operacija "Vinetu" jedna od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina.

Istraga je trajala dvije godine, a osim 3,5 tona kokaina i novca, tokom operacije je ukupno zaplijenjeno i pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane.

Bonus video: