Prekinuto suđenje Marovićima zbog jahte, pokrenuli protivtužbu

Na prethodnom ročištu 12. maja, Marovićev advokat Vladan Bojić je nagovijestio da će protivtužbom tražiti da se utvrdi vjerodostojnost potpisa njegovih klijenata na ugovoru o žiriranju i validnost tih papira.
202 pregleda 26 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.06.2015. 12:48h

Suđenje predsjedniku Političkog savjeta DPS Svetozaru Maroviću i njegovom sinu Milošu po tužbi po tužbi austrijske kompanije "Heta Leasing Kärnten GmbH & Co KG", prekinuto je odlukom sutkinje Osnovnog suda u Kotoru Andrijane Zečević, jer je odbrana u međuvremenu pokrenula protivtužbu.

Odluka sutkinje Zečević zatekla je i iznenadila advokata "Hete" Ognjena Božovića iz Beograda koji je doputovao na još 12. maja zakazano ročište, ne znajući da je postupak prekinut.

Sa druge strane, advokati Marovića iz kancelarije "Iustitia" iz Podgorice uopšte se nisu pojavili u zgradi Osnovnog suda.

"Ne mogu vam reći zbog čega je došlo do prekida postupka po našoj tužbi jer riješenje o tome još nismo primili iako ga je sutkinja navodno, donijela prošle nedjelje i uputila ga našoj kancelariji u Podgorici. Nismo još primili ni protivtužbu Marovićevih zastupnika, a iz razgovora sa sutkinjom Zečevć, saznao sam da je ona odlučila da prekine postupak, očigledno, do riješavanja pitanja koja su podignuta u protivtužbi. Nije mi jasno kako je sutkinja mogla da donese riješenje o prekidanju postupka, a da se nama ta protivtužba ni ne dostavi na izjašnjenje", kazao je novinarima advokat Božović.

Na prethodnom ročištu 12. maja, Marovićev advokat Vladan Bojić je nagovijestio da će protivtužbom tražiti da se utvrdi vjerodostojnost potpisa njegovih klijenata na ugovoru o žiriranju i validnost tih papira.

Marovići su naime kao jemci, mjenicama, svom svojom imovinom garantovali da će biti vraćen kredit od skoro 10 miliona eura koji je tadašnji "Hypo Leasing" (današnja "Heta"), 2008 dao of-šor kompaniji "Galaxy" registrovanoj na maloj karipskoj ostrvskoj državici Svetom Vinsentu i Grenadinima.

Tim novcem u renomiranom italijanskom brodogradilištu "Ferretti" kupljena je, po posebnoj narudžbi izrađena luksuzna motorna jahta duga 29 metara. Brod koji je dobio ime "Kenco" upisan je u registar Svetog Vincenta i Grenadina, a do prije par godina, stalno je bio vezan u budvanskoj marini.

Ovdašnja javnost špekulisala je da je riječ o jahti porodice Marović. Jahta nije plaćena "Hypo Leasingu", pa sada "Heta" od Svetozara i Miloša Marovića sudskim putem traži naplatu novčanog potraživanja u iznosu od 9.980.076,15 eura.

"Hetin" advokat Ognjen Božović kaže da je nelogično da sud prekida njihov spor protiv Marovića, već da bi trebalo taj i proces po njihovoh protivtužbi, spojiti u jedan postupak.

"Mi smo to i predložili na prošlom ročištu i da se o svim tim stvarima odlučuje jednovremeno. Sud je očigledno, odlučio da to ne uradi, pa će se sada najvjerovatnije voditi dva postupka. Vjerovatno će se ovaj po Marovićevoj protivtužbi prvi riješavati, a zatim treba da se nastavi postupak po našoj tužbi za naplatu duga", kazao je Božović dodajući da će, zavisno od obrazloženja koje sutkinja Zečević bude navela u riješenju o prekidu postupka po tužbi "Hete", koje on još nije dobio, odlučiti da li će na njega izjaviti žalbu.

"Veoma nas interesuje da što prije na izjašnjenje dobijemo i protivtužbu da vidimo na osnovu kojih navodnih činjenica i argumenata Marovići tvrdemto što tvrde, imajući u vidu da je Miloš Marović bio direktor "Galaxy Grupe" u vrijeme kada je zaključivan ugovor o lizingu te jahte i imajući u vidu da su Marovići bili jemci i da su davali ne samo mjenice i pisane garancije, već da su nudili i druge stvari kao obezbjeđenje tog lizinga.", podvukao je Božović.

Bonus video: