Radnice i menadžer "Koka Kole" tvrde da niko nije mogao znati šifru optužene

Šukić, koja više ne radi u “Koka Koli”, ali i sadašnja radnica Glavatović su istakle da nije bilo potrebe da one znaju tuđe šifre
167 pregleda 1 komentar(a)
Koka Kola, Skladište, Foto: Vesko Belojević
Koka Kola, Skladište, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.06.2015. 12:44h

Radnice “Koka Kole” Dejana Šukić i Biljana Glavatović demantovale su danas tvrdnje optužene Svetlane Smatlik da su šifru njenog računara, preko koga je obavljala sve knjigovodstvene poslove, znale i njene kolege, ali i njena šefica Žana Kasalica.

To su, između ostalog, navele svjedočeći na suđenju Smatlikovoj i vlasniku nikšićkog preduzeća “Brod komerc” Miodragu Božoviću.

Smatlik je optužena da je, kao zaposlena u preduzeću “Koka kola”, novac koji su druge firme uplaćivale, knjižila na račun Božovićevog preduzeća i njemu isporučivala robu za više desetina uplata oštećenih firmi, čime su oštetili “Koka Kolu” za 130.000 eura.

Šukić, koja više ne radi u “Koka Koli”, ali i sadašnja radnica Glavatović su istakle da nije bilo potrebe da one znaju tuđe šifre, jer su imale svoje, te da ni Kasalici nijesu bile potrebne njihove šifre, da bi mogla provjeriti njihov rad.

Manadžer interne revizije u “Koka Koli” Marko Gavrić je naveo da je on sa kolegama, provjeravajući rad crnogorske “Koka Kole”, utvrdio da veliki broj knjiženja iz spornog perioda nije imao osnova, da oko 280.000 eura robe nije plaćeno, te da je većina spornih knjiženja urađena sa naloga Smatlikove.

Na pitanje suda da pojasni zašto je kod tužioca rekao da su sva sporna knjiženja napravljena sa naloga optužene, Gavrić je naveo da je sigurno tačno to što je rekao tužiocu, ali da sada nije mogao da se sjeti da li su sva ili većina, jer je prošlo par godina od tada.

Na pitanje branioca Smatlikove, advokata Čedomira Janjevića, na osnovu čega tvrdi da niko od zaposlenih nije mogao zloupotrijebiti nalog optužene, Gavrić je rekao da je šifra svakog zaposlenog tajna, te da sistem zahtijeva od svakog korisnika da je redovno mijenja.

Braioci optuženih su prigovorili njihovim iskazima, navodeći da su puni pretpostavki, te da nijesu ubjedljivi.

Suđenje se nastavlja 28. septembra.

Smatlik je optužena za produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, dok je Božović okrivljen za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Za ova krivična djela predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, s tim da sud za produžena krivična djela može izreći i veću kaznu zatvora od propisane.

Bonus video: