Kako uhvatiti bumerang prošlosti

Predstava koju će publika večeras vidjeti govori o traumatičnoj prošlosti, i prema riječima Igora Štiksa, nastajala je godinama
0 komentar(a)
Brašno u venama, Foto: Grad teatar
Brašno u venama, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 30.06.2015. 10:20h

Gostovanje Sarajevskog ratnog teatra na 29. festivalu u Budvi nastavlja se večeras inscenacijom drame "Brašno u venama" Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića (koprodukcija SARTR i festivala MESS), koja se igra na sceni na Svetom Stefanu.

Zanimljivo je da "Brašno u venama" ponovo spojilo dva mlada, izuzetno darovita stvaraoca - za režiju predstave po romanu Igora Štiksa "Elijahova stolica" (produkcija JDP iz Beograda), Boris Liješević dobio je Gran pri Bitefa „Mira Trailović“, nagradu "Ljubomir Muci Draškić“, pet nagrada na festivalu u Rijeci, priznanja na gostovanjima po inostranstvu.

Igor Štiks danas je jedan od najistaknutijih intelektualaca sa ovog prostora - doktorirao je u Parizu i u Čikagu, njegova proza i poezija prevođeni su na desetak evropskih jezika, zajedno sa poznatim hrvatskim filozofom Srećkom Horvatom autor je eseja "Pravo na pobunu - uvod u anatomiju građanskog otpora", a tekstove objavljuje i u britanskom "Gardijanu" i časopisu "Open Democracy".

Predstava koju će budvanska publika večeras vidjeti govori o traumatičnoj prošlosti, i po riječima poznatog hrvatskog autora nastajala je godinama:

"Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Čikagu, gdje sam srijetao porodice našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje - djeca nisu mogla u potpunosti razumjeti svoje roditelje, iskustvo i istoriju koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a da živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za razvoj. Zato mislim da moramo naučiti da uhvatimo taj bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga spriječili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost“, izjavio je Igor Štiks.

Kao jednu od najvažnijih tema koje predstava fokusira su ratovi - Prvi i Drugi svjetski rat, kao i posljednji ratovi u velikoj Jugoslaviji, i kako ističe Boris Liješević, bitno je da umjetnici naših prostora pričaju upravo priču o prošlosti:

"Ratovi nas oblikuju. Nažalost. Oblikuju nam istoriju, i geografiju, i ekonomiju, arheologiju, politiku... Mi stalno živimo posljedice ratova. I da bismo shvatili stvarnost i život oko sebe, uvijek se vraćamo u prošlost, i tako uvijek dolazimo do posljednjeg rata. A uzroci posljednjeg se uvijek začinju u pretposljednjem. Malo me je sramota da baš u Sarajevu govorim o ratu. Na prvim probama imao sam osjećanje da glumci treba meni da tumače kontekst i okolnosti u kojima se dešava ovaj komad, a ne ja njima“, zapisao je Liješević.

U glumačkoj ekipi su Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostime Lejla Hodžić, a autor muzike je Duško Šegvić.

Bonus video: