Opravdali ste povjerenje koje smo vam ukazali

"Ukazali smo vam povjerenje i vi ste na pravi način odgovorili. Moram istaći da je ovo bila kompleksna organizacija samim tim što je bio ogroman odziv takmičara", rekao je Stojku
34 komentar(a)
Jonel Stoiku, Foto: Privatna arhiva
Jonel Stoiku, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.06.2015. 20:23h

Balkanski šampionat u džudou za pionire uspješno je organizovan na Žabljaku. Džudo Savez Crne Gore položio je još jedan veliki ispit, ususret Balkanskom šampionatu za seniore, koji će naredne godine biti organizovan u našoj zemlji.

Iako relativno mlada članica ove federacije, Crna Gora je još jednom pokazala i dokazala da se na nju s pravom mora računati.

To je ocjena generalnog sekretara Balkanske džudo federacije, Rumuna Jonela Stojkua...

"Ukazali smo vam povjerenje i vi ste na pravi način odgovorili. Moram istaći da je ovo bila kompleksna organizacija samim tim što je bio ogroman odziv takmičara. Čak 239 talentovanih pionira nastupilo je u svim kategorijama. Vjerovatno ovako veliki broj takmičara neće biti ni na seniorskom šampionatu", započinje razgovor za Vijesti Stoiku.

Prvi operativac Balkanske džudo federacije ovu poziciju obavlja već punih 15 godina.

"Bio sam profesionalni džudista, a nakon toga i dugo godina sudija. Kada sam 2000. godine preuzeo ovu funkciju, ni sam nisam očekivao da ću je ovoliko dugo obavljati. Vjerovatno je i dosadašnji staž pokazatelj kako obavljam posao", ističe Rumun.

Po njegovim riječima, crnogorski džudo se konstantno razvija.

"To najbolje pokazuje podatak da su crnogorski džudisti u samom vrhu na svim balkanskim takmičenjima. Na takmičenju koje je organizovano u mojoj zemlji, Crna Gora je bila ispred nas po broju medalja, a naš Savez postoji znatno duže. I to je dobar pokazatelj da se ovdje dobro radi. Međutim, bez obzira na urođeni talenat, bitan je stručni rad. Ali i nešto što je, nažalost, sada mnogo važnije, a to je novac. Bez ulaganja, nema ni dobiti. To je staro pravilo. Evo uzmite primjer Turske. Redovno su u vrhu, a jasno je i zašto. I ovdje u Crnoj Gori su dominirali. Redovni su i u velikom broju nastupaju na svim takmičenjima. To je bitan preduslov za uspjeh", objašnjava Stoiku.

A nezaobilazni dio priče kada se spomene crnogorski džudo, jeste i legenda ovog sporta, sadašnji predsjednik DžSCG, Dragomir Bečanović...

"Veliki šampion i pravi čovjek za funkciju koju sada obavlja u vašoj zemlji. U relativno kratkom vremenskom periodu sa svojim saradnicima je uradio velike stvari za ovaj sport. U današnjem vremenu, to nije lako. Vidi se jasna vizija i ideja za naredni period. Evo i ova organizacija je pokazala da je tako. Nismo sasvim slučajno odabrali Crnu Goru kao domaćina narednog šampionata Balkana za seniore. Ovo takmičenje je bilo dobra polazna osnova da se vidi šta je sve urađeno. Već smo do sada izgradili korektan odnos koji samo može donijeti dobro vašem džudo sportu. Takve ljude morate da čuvate", jasan je Stoiku.

Klubovi treba da postoje u svakom gradu

U razgovoru sa čelnicima našeg Saveza Stoiku je dao par smjernica oko budućeg razvoja džudoa u našoj zemlji. Poruka je jasna, mora biti više ulaganja u ovaj sport, zarad njegovog prosperiteta.

"Znam da nekoliko gradova ima svoje klubove. Ali isto tako znam da nekoliko gradova u Crnoj Gori nema džudo klubove. I to se mora u narednom periodu promijeniti. Jednostavno, uz veća ulaganja dolazi i rezultat. Ali je bitna i masovnost iz koje će izaći kvalitet. Džudo je sport koji donosi mnogo toga jednoj zemlji. Priznati i prepoznati sport koji ima svoju dugu tradiciju i istoriju. Sport koji je spoj viteštva i vještine. Sport za koji vaša nacija ima sve predispozicije. I zato ga treba čuvati, njegovati, ali u njega i ulagati. Upravo su ovakva prvenstva dobar pokazatelj kvaliteta, jer mnogi od ovih sportista jednog dana završe i na znatno većim podijumima za medalje. Treba razmišljati o budućnosti, i to baš sada u trenutku kada postoje svi preduslovi", zaključio je Stoiku u razgovoru za "Vijesti".

Bonus video: