Italija: U Crnu Goru oprezno putujte zbog mogućih terorističkih napada

Italijanski MUP označio je Crnu Goru i kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu u tu državu
77 pregleda 60 komentar(a)
Italija i Crna Gora(Novina), Foto: Corriere.it
Italija i Crna Gora(Novina), Foto: Corriere.it
Ažurirano: 30.06.2015. 05:18h

Ministarstvo inostranih poslova Italije savjetovalo je svojim državljanima da u Crnu Goru putuju sa oprezom, zbog mogućih terorističkih napada.

Na mapi, koju je prema podacima tog ministarstva objavio portal Corriere.it, jednake mjere preporučuju se za sve Italijane koji žele da otputuju u bilo koju zemlju Zapadnog Balkana.

Na interaktivnoj mapi ostale kategorije uključuju preporuku: "Ne putovati ukoliko nije neophodno" (narandžasta boja), "Ne preporučuje se" (crvena) i "Bez posebnog rizika" (zelena).

Osim toga, Ministartvo unutrašnjih poslova Italije, označilo je Crnu Goru i kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu u tu državu.

Zvanični Rim navodi da je uključio luke Ankona i Bari na listu eventualnih meta terorističkih napada.

Oni su zato pozvali lokalne uprave na maksimalnu opreznost, uz preciziranje da su italijanske luke potencijalne tačke ulaska terorista iz balkanskih država poput Albanije, Kosova i Crne Gore, odnosno čvorišta rute kojom novo-regrutovani teroristi putuju ka zaraćenim zonama u Siriji i Iraku.

Počevši od 11. septembra 2001. godine, italijansko Ministarstvo je na listu potencijalnih meta dodalo oko 13.000 lokacija koje uključuju NATO baze, ambasade, predstavništva multinacionalne kompanije, religijske objekte, ali i lokacije masovne agregacije kao što su aerodromi i trgovi.

Uoči inauguracije Expo-a, ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano precizirao je da se samo u Milanu nalazi 490 mogućih meta terorističkih napada koje čuva 3.700 policajaca.

Savjetnik u libijskoj vladi Abdul Basit Harun nedavno je za BBC kazao da ekstremisti Islamske države stižu do Evrope brodovima kojima krijumčari na Mediteranu prevoze migrante.

“IS koristi brodove "za svoje ljude koje žele da pošalju u Evropu, pošto evropska policija ne zna ko je iz IS, a ko je običan izbjeglica ili nije", rekao je Harun.

I šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi pripadnici islamskih ekstremističkih grupa mogli da stignu do Evrope pod plaštom migranata.

Bonus video: