Stojanović: Reagujem na sve vrste nepravdi

Stojanović je laureat preko 200 međunarodnih priznanja
119 pregleda 0 komentar(a)
Slavimir Stojanović, Foto: Privatna arhiva
Slavimir Stojanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.06.2015. 19:14h

Grafički dizajner Slavimir Stojanović, jedan od onih koji podižu standarde i pomjeraju granice, izlaže u restoranu “Papagaj” u Đenovićima. Postavku čini 25 radova, koji su, kako ističe autor, njegove reakcije na svakodnevne životne situacije.

“Veseli me da gledam reakcije publike, jer imam veliko iskustvo iz rada u advertajzing industriji. Kod mojih radova riječ je o interakciji teksta i slike, što je slično kao u advertajzingu. Trudim se da natjeram posmatrača da razmišlja svojom glavom i siguran sam da im pružam mogućnost da sagledaju sebe kao u ogledalu“, objašnjava umjetnik.

“ Reagujem na svaku vrstu nepravde i gubljenja identiteta , što je globalna pojava. U kapitalističkom svijetu, pojedinac se gubi, i stvara se frustracija kad ne možemo imati nešto što želimo, a na šta nas svakodnevno podsjećaju razne reklame. Daleko od toga da sam antiglobalista, jer i ja sam dio te industrije, ali moram priznati da mi sve više smeta, naročito od kada sam postao roditelj...“, ističe Stojanović.

Stojanović je završio Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, Školu za dizajn i primijenjenu umjetnost u Geteborgu u Švedskoj i Likovnu akademiju u Ljubljani. Radeći u poznatoj advertajzing kompaniji SAČI & SAČI ostvario je značajan uspjeh, na zadovoljstvo klijenata, nekih od najvećih svjetskih kompanija poput Mercedesa, Koka kole, Sonija… Dobitnik je preko dvjesta međunarodnih nagrada i prizanjanja. Njegovi radovi su postali dio kolekcija u muzeju Pompidu u Parizu, Muzeju umjetnosti i reklame u Hamburgu i Muzeju plakata u Varšavi.

Rad za takozvane velike klijente, u velikim advertajzing kompanijama, početkom 90-ih godina prošlog vijeka bio je, ističe Stojanović, uzbudljiv iz više razloga.

“Moj rad u agenciji 90-ih god nije bio klasičan, 'držan' sam u u agenciji SACI&SACI da bih donosio nagrade i zato sam imao nevjerovatnu sloboda da se izrazim kreativno, da odlučujem kako treba da izgledaju oglasi, što je pomjeralo granice i donosilo nagrade. Imali smo svoj časopis 'New moment', gdje smo objavljivali i sticali mogućnost da se takmičimo na festivalima. Neke od oglasa su i kupovali klijenti , ali to je bila jedna potpuna novotarija i sve je dobijalo jednu auru nove profesije , koja je meni bila neka vrsta eskapizma u vrijeme raspada države u kojoj sam rođen. Poslije je klijentima bilo sve podređeno. To je nešto što mene više ne zanima, jer nema individualnosti, a ja sam morao sebi da priznam da nijesam za taj timski rad u kojem se ne vidi koliko je ko doprinio i čija je ideja zapravo pobijedila. Zato danas imam svoj dizajnerski studio 'Futuro' i bavim se čistim dizajnom. To je ono što me zaista zanima, taj autorski izraz“, objašnjava Stojanović.

Moderna upotreba tipografije

Stojanović je u srpski dizajn uveo modernu upotrebu tipografije.

Pažljivim odabirom slova, bio je prvi koji je počeo da koristi neke fontove, smatrajući da slovo nije samo sredstvo verbalnog izražavanja, već ključni dio vizuelne definicije.

To je vidljivo i na radovima koji čine postavku izložbe u restoranu “Papagaj” u Đenovićima, gdje je privlače pažnju znalaca, ali i turista koji na neočekivanom mjestu mogu uživati u vrhunskom grafičkom dizajnu.

U Crnu Goru Stojanović ne dolazi često, ali se, kaže, raduje svakoj prilici. Prošle godine bio je predavač na Cetinju, na konferenciji FLUID, koju je organizovao FLU sa Cetinja.

Bonus video: