Grad teatar Budva: "Životinjska farma" u režiji Dina Mustafića

Svaki gledalac će dobiti zvono i jačinom zvuka zvona, glasa ili udaranjem nogama o pod, moći će da iskaže svoj stav
99 pregleda 0 komentar(a)
Životinjska farma (novina)
Životinjska farma (novina)
Ažurirano: 29.06.2015. 09:04h

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu posljednjih godina, Dino Mustafić, čije su predstave izvođene i na scenama i festivalima u inostranstvu gdje su dobijale visoka priznanja (Helverova noć, Četvrta sestra, Pukovnik ptica, Pred penzijom, Rođeni u eks Yu, Patriotski hipermarket...), ponovo je pred publikom Grada teatra, koja ga pamti po sjajnim ostvarenjima “Terorizam“ i “Mali mi je ovaj grob” beogradskog Bitef teatra.

Ovog ljeta Mustafić stiže u Budvu sa inscenacijom “Životinjske farme“ Džordža Orvela, produkcijom Sarajevskog ratnog teatra, koja se igra večeras u 21.30 na sceni Terase između crkava.

O predstavi nastaloj po danas već kultnom Orvelovom djelu koje je “reakcija na zastranjenje jedne istorijske revolucije i na vječnu ljudsku slabost da odoli izazovima moći nad drugima“, Mustafić je izjavio:

"U BiH se manipuliše istinom radi zaštite materijalne dobiti određene manjine, a zastrašivanjem od drugih, ljudi se drže u pokornosti. To je orvelovski svijet, nama vrlo blizak, ispranih mozgova naroda, od etnonacionalista i etnokapitalista koji drže pod kontrolom prirodni instinkt za pobunom protiv nepravde i gladi. Naša predstava slika svijet koji prepoznajemo kao košmar 'moralnog svinjca' kada se ruše sve norme ljudskog ponašanja, kada politička pragma i kalkulanstvo uništava plemenite i velike ideje jednakosti i humanizma“.

U predstavi nema klasične glumačke podjele, na sceni je 14 glumaca - Ejla Bavčić Tarakčija, Snežana Bogićević, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Ermin Bravo, Adnan Goro, Adi Hrustemović, Sead Pandur, Enes Salković i Igor Skvarica, a svaki gledalac će dobiti zvono i jačinom zvuka zvona, glasa ili udaranjem nogama o pod, moći će da iskaže svoj stav.

Bonus video: