Policija još traži ubice srna na Goliji

Na Goliji, na lokalitetu Petrova dola, mještani zaseoka Prevale početkom januara prošle godine pronašli su glave i kože od devet ubijenih srna, plemenite divljači koja je zaštićena zakonom, mada u izvještaju koji je dostavljen VDT-u iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću stoji da je riječ o pet ubijenih srna
141 pregleda 5 komentar(a)
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
Ažurirano: 29.06.2015. 05:41h

Osobe koje su ubile srne na lokalitetu Petrova dola na Goliji još uvijek nijesu identifikovane, iako je prijava protiv njih podnesena još u januaru prošle godine.

“Do sada je preduzeto više mjera i radnji, pribavljeni su i određeni dokazi, ali izvršilac ili izvršioci predmetnog krivičnog djela još nijesu identifikovani.

Tužilaštvo i policija i dalje preduzimaju mjere i radnje u cilju identifikacije učinioca predmetnog krivičnog djela”, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Na Goliji, na lokalitetu Petrova dola, mještani zaseoka Prevale početkom januara prošle godine pronašli su glave i kože od devet ubijenih srna, plemenite divljači koja je zaštićena zakonom, mada u izvještaju koji je dostavljen VDT-u iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću stoji da je riječ o pet ubijenih srna.

Zbog pokolja srna mještani Golije su organizovali protest, tvrdeći da je “nesposobnost“ lovačke organizacije “Dr Zoran Kesler“, koja gazduje pomenutim lovištem, kriva što na tom lokalitetu krivolovci nesmetano krstare i ubijaju srne. Međutim, iz te organizacije saopštili su da smatraju da su ostaci ubijenih životinja podmetnuti kako bi oni bili prikazani nesposobnima da gazduju lovištem u Goliji, zbog čega bi ta organizacija mogla da ostane bez licence.

Lovočuvar Peko Goranović izjavio je policiji da 29. decembra, kada se pretpostavlja da se dogodio odstrijel srna, tri džipa, čije registarske oznake zbog mraka nije mogao da vidi, nijesu htjela da stanu, dok ostalih desetak koje je kontrolisao, sa 36 lovaca, jesu.

“Primijetio sam da su srne odrane, kako se to narodski kaže, na mješinu, što ukazuje da je taj ko ih je skidao sa životinje imao puno vremena i da to nije radio negdje u krivolovu na brzinu, kao i to da su one različite težine i svježine što navodi da je ubijanje ove divljači bilo u različitim vremenskim intervalima“, stoji u izjavi koju je Goranović dao policiji, a u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Mještani Golije tvrde da se deset godina bore protiv uništavanja plemenite divljači na planini, da su slali brojne dopise nadležnima, a da je sve to rezultiralo “privođenjem i šikaniranjem ljudi koji su podnosili te prijave”. Vjeruju da bi sve bilo drugačije da Goliju, lokalitet koji zauzima 220 kvadratnih kilometara i na kome postoje tri zaštićene vrste medvjed, srna i veliki tetrijeb, pokriva veći broj lovočuvara.

Bonus video: