Bunari iz Vodica najbolja muška klapa

Ovogodišnji XIV Međunarodni festival klapa u Perastu zatvara se večeras programom od 21 čas. Veče će početi takmičenjem mješovitih klapa
170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2015. 12:19h

XIV Međunarodni festival klapa u Perastu ulazi u zavšrnicu, nakon što su sinoć dodijeljene nagrade najboljim među muškim klapama i za u kategoriji nove klapske pjesme.

Sedam klapa: Bukaleta (Pazin, Hrvatska), Sagena (Zagreb, Hrvatska), Assa voce (Podgorica, Crna Gora, Trebižat (Trebižat, Bosna i Hercegovina), Bunari (Vodice, Hrvatska), Sebeniko (Šibenik, Hrvatska) i Kaše (Dubrovnik, Hrvatska) izvođenjem po dvije pjesme predstavilo se u prvom dijelu večeri. Prema ocjeni žirija kojim je predsjedavao dr Nikola Buble, a činili su ga još Dušan Šarac, mr Sara Dodig, Denis Tafra, Marina Dulović, Beba Milić i dr Zlata Marjanović, treća nagrada Peraški kampanio pripala je klapi Sebeniko iz Šibenika, koji su sinoć interpretirali tradicionalne pjesme "Vozila se barka" u obradi Nikole Gregovića, i "Šijavica" u obradi Dušana Šarca.

Klapa Kaše iz Dubrovnika je drugonagrađena zahvaljujući odličnim izvođenjima numere "Kapetanova žena" za koju je tekst, muziku i obradu uradio Vicko Dragojević, i tradicionalne "Ajmo pjevat, ajmo igrat" u obradi Vicka Dragojevića.

Prema glasovima žirija, najbolja je bila klapa Bunari iz Vodica, koji su za nastup takođe odabrali dvije tradicionalne pjesme: "Sinoć mi djevojka za gradom zaspala" koju je prema zapisu Ludvika Kube obradio Krešimir Magdić, i "Sagradit ću kuću poli mora".

U drugom dijelu večeri, izvedeno je devet novih klapskih kompozicija, a prvo je proglašen dobitnik nagrade Julije Balović za najljepše stihove. Žiri kojim je predsjedavala dr Gracijela Čulić (Crna Gora), a činili su ga još Dubravka Jovanović (Crna Gora), Vjera Banićević (Crna Gora) i Jasminko Šetka (Hrvatska), dok su Ante Mekinić (Hrvatska) i počasni predsjednik akademik Jakša Fiamengo (Hrvatska), nagradila je Mirka Nenezića za pjesmu "Zmaj sjevernih mora" koju je izvela podgorička Assa voce.

Stručni žiri odlučivao je o autoru najbolje kompozicije i najbolje obrade. Tako je treću nagradu Nikola Gregović za najbolju kompoziciju dobila numera "Zmaj sjevernih mora" za koju je tekst i muziku uradio Mirko Nenezić, a obradu potpisuju Vjera Nikolić i Dragana Aramacki, u izvođenju podgoričke klape Assa voce. Klapa Sagena iz Zagreba interpretirala je drugonagrađenu pjesmu "Neverin", čiji tekst, muziku i obradu potpisuju Jadran Jeić i Mladen Glavić. Konačno, za najbolju novu kompoziciju proglašena je "Slava Perasta" za koju je tekst uradio Božo Vodopija, a muziku i obradu Vicko Dragojević, i izvodila je klapa Kaše iz Dubrovnika. Dragojević je takođe dobitnik priznanja Milorad Minja Vučetić za najbolju obradu nove klapske pjesme, a dubrovačku klapu nagradila je i publika svojom nagradom Nikola Gregović za najbolju Novu klapsku pjesmu "Slava Perasta".

Ovogodišnji XIV Međunarodni festival klapa u Perastu zatvara se večeras programom od 21 čas. Veče će početi takmičenjem mješovitih klapa, gdje će nastupiti Stradioti (Herceg Novi / Tivat, Crna Gora), Pročulić (Korčula, Hrvatska), Kurenat (Mljet, Hrvatska) i Signum (Čapljina, Bosna i Hercegovina). Nakon proglašenja pobjednika u posljednjoj kategoriji, publika će moći da uživa u Zavičajnim harmonijama, u okviru kojih će napjeve iz svojih krajeva izvoditi klape Castel Nuovo (Herceg Novi, Crna Gora), Bukaleta (Pazin, Hrvatska), Bellezza (Tivat, Crna Gora), Bisernice Boke (Kotor, Crna Gora), Oršulice (Vodice, Hrvatska), Diva (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina), Trebižat (Trebižat, Bosna i Hercegovina), Alata (Podgorica, Crna Gora), Corone (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Sebenico (Šibenik, Hrvatska), Luka (Rijeka, Hrvatska) i Assa voce (Podgorica, Crna Gora).

Galerija

Bonus video: