Na Cetinju otvoren festival animiranog filma

Svake večeri, na Dvorskom trgu biće organizovane projekcija između osam i 12 filmova, među kojima su i radovi nekih od najznačajnijih autora animacije
2 komentar(a)
Festival NAFF 2015, Foto: Twitter/Prijestonica Cetinje
Festival NAFF 2015, Foto: Twitter/Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 27.06.2015. 20:49h

Na Dvorskom trgu na Cetinju večeras je počeo sedmodnevni Međunarodni festival animiranog filma "NAFF 2015", čime je ujedno i otvoren tradicionalni program "Ljeto u Prijestonici".

Festival, deseti po redu, ove godine zajedno organizuju Neum, Dubrovnik, Cetinje, Mostar i Rama. Kada je riječ o crnogorskom dijelu festivala, organizator je Prijestonica Cetinje.

Prvo festivalsko veče, koje je okupilo brojnu publiku, a prisutnima su se obratile rediteljka Marija Perović i sekretarka za kulturu i medije Prijestonice Cetinje Žana Lekić.

Perović je istakla značaj organizacije festivala animiranog filma u Crnoj Gori, pritom dodajući da vjeruje kako će on postati tradicionalan.

"Lijepo je što u desetom izdanju ovog festivala učestvuje i Cetinje. Stoga, ko zna, možda upravo za deset godina, kada budemo obilježavali dvije decenije ovog festivala, baš neko od mladih posjetilaca koji su večeras sa nama bude u ulozi autora animiranog filma koji će se prikazivati na ovom mjestu", istakla je Perović.

Lekić je izrazila zadovoljstvo što pet gradova regije stoje iza organizacije festivala.

"Novija prošlost uči nas da na ovim prostorima najsnažnije spone gradi upravo umjetnost. Poput univerzalnog jezika, umjetnost nas spaja i čini da se bolje razumijemo. Upravo tako je i sa ovim festivalom, čije će ovogodišnje izdanje obilježiti saradnja tri države, odnosno pet gradova regije. Među tim gradovima, naši su stari prijatelji, sa kojima ovog puta pravimo jedan sjajan događaj, koji je po mnogo čemu autentičan i kojim produbljujemo dosadašnju saradnju. Jednako mi je drago i što ovim događajem Cetinje konačno dobija filmski festival na otvorenom - i to ne kao manifestaciju koja će živjeti samo jednog ljeta, već kao događaj koji će u Prijestonici crnogorske kulture postati tradicionalan", rekla je Lekić.

Posjetioci na Dvorskom trgu večeras su bili u prilici da isprate projekcije osam od filmova.

Svake večeri, program na Dvorskom trgu počinjaće u 21 čas.

Tokom pet takmičarskih noći, biće prikazana ukupno 52 filma, a njihovi autori dolaze iz 25 država. Među njima, nalazi se i niz globalno poznatih autora animacije.

Tokom završne noći festivala, drugog jula, biće proglašeni najbolji filmovi u sedam kategorija, i to Grand prix NAFF 2015, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija gline - lutke, najbolja muzika, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada publike.

Program festivala možete pogledati OVDJE.

Bonus video: