ORGANI NAM ŠALJU SIGNALE

Zbog čega bole leđa?

Probleme s bubrezima, bešikom žuči lako je zamijeniti s bolovima u leđima, naročito kod žena...
107 pregleda 3 komentar(a)
leđa, bol, Foto: Shutterstock
leđa, bol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2018. 17:28h

Organi šalju signale po tijelu, a najčešće se manifestuju u leđima zato što tamo ima najviše nervnih završetaka pa je i bol najvidljivija. Na taj se način pravi uzrok boli maskira i pojavljuje gdje ne bi trebalo, piše Daily Mail.

Bubrežni kamenci

Stalna bol u jednom dijelu leđa, ako se pojavljuje uz bol u trbuhu ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak bubrežnih kamenaca. Kamenci nastaju zbog nakupljanja kalcijuma i fosfora, a najčešće su posljedica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika pa su im neki ljudi podložniji nego drugi. Bubrežni kamenci češći su kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađu prirodnim putem, no one veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena tjelesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj je bol najčešći u donjem dijelu leđa, iznad zdjelice i može se proširiti na prepone. Šest je puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Upala gušterače

Upalu gušterače osim bola u donjem dijelu stomaka, povraćanja i mučnine prati bol u leđima. Taj bol može da bude iznenadan i širiti se od trbuha prema leđima, a najčešće je posljedica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog pretjeranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči.

Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

Žučni kamenci

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u stomaku i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja simptom je žučnih kamenaca ili upale žuči. Žučni kamenci nastaju kad se u jetri stvara više holesterola ili ga tijelo sporije obrađuje što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučnog mjehura, zastoj žuči i promjene pH-a.

S time najviše problema imaju gojazne žene iznad 40. godine života, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sistema

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posljedica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odjeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem dijelu leđa i u stomaku. Najčešće pogađa žene, a liječi se antibioticima, no ako se ne izliječi može uzrokovati upalu bubrega.

Preporučujemo za Vas