Tom Kruz - heroj na filmu, ali i u stvarnosti

Ko se nije uplašio njegove interpretacije vampira Lestata ili izdržao da ne pusti suzu pri pogibiji posljednjih samuraja?
183 pregleda 3 komentar(a)
Tom Kruz, Foto: Reuters
Tom Kruz, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2018. 08:56h

Glumac i producent čiji filmovi obaraju rekorde, koji je bio oženjen najljepšim ženama svijeta, o čijoj se homoseksualnosti šuškalo po kuloarima, koji je duboko uronjen u savremeni kult sajentologije, važi za jednu od najljubaznijih i najobzirnijih zvijezda u Holivudu.

Tom danas ima 56 godina, iza sebe veliku filmsku istoriju, za koju će neki reći da je odlična, a drugi će ga, vjerovatno, prilično isprozivati.

Kruz je odrastao u prilično skromnim uslovima, skoro da je bio siromašan, vaspitavan u katoličkom okruženju. Njegova majka Mari Li je po zanimanju defektolog, a otac Tomas Kruz III inženjer.

Nestabilan brak njegovih roditelja, porodični problemi, česte selidbe i 15 različitih škola, uslovile su različita razdoblja u Tomovom životu. Dio svog detinjstva proveo je u Kanadi gdje se tokom osnovnog školovanja interesovao za glumu. Pored drame, Kruza je posebno interesovao i sport. Da nije doživio povredu koljena vjerovatno bi postao profesionalni rvač. Ovaj incident sigurno je bio glavna prekretnica u njegovom životu. Nakon razvoda roditelja, sa majkom i sestrama se seli u SAD, gdje upisuje bogosloviju u želji da postane katolički sveštenik, ali vremenom odustaje od tog poziva.

Sa nepunih 20 godina prvi put nastupa u ostvarenju Franka Zefirelija „Ljubav bez kraja“, prvu veću ulogu imao je 1983. godine u filmu „Rizičan posao“, nakon koje se nižu kultne uloge u filmovima „Top gan“, „Boja novca“, „Kišni čovjek“, „Rođen 4. jula“, „Intervju sa vampirom“, „Nemoguća misija“, „Džeri Magvajer“, „Posljednji samuraj“ i drugi. Iako tri puta nominovan za najboljeg glavnog glumca u filmovima „Rođen 4. jula“, „Džeri Magvajer“ i „Magnolija“, još u svom posjedu nema najsjajniju statuu Akademije filmskih umjetnosi u nauka.

Tom Kruz iza sebe ima tri braka i njegovo ime se veže za najljepše žene Holivuda. Prvi put se vjenčao 1987-e godine sa Mimi Rodžers sa kojom je proveo 3 godine. Interesantna činjenica je da se zahvaljujući njoj prvi put upoznao sa sajentologijom, čiji je član uskoro postao.

Na snimanju filma “Dani groma” upoznaje Nikol Kidman sa kojom je proveo u braku punih 11 godina i sa kojom ima dvoje usvojene djece. Naredih godina Kruz je povezivan sa više prelijepih žena iz javnog života da bi se konačno smirio sa glumicom Kejti Holms sa kojom je proveo 6 godina braku, a glavni razlog razvoda mnogi navode Tomovu zaluđenost za sajentologiju koju Kejt više nije mogla da razumije.

Osim u filmskih ostvarenjima, Tom je u par navrata dokazao da je pravi junak u privatnom životu. 1997. godine je poslao svoje tjelohranitelje kako bi spasili porodicu, zarobljenu na jedrilici koju je zahvatio požar. 1998. Godine spasio je ženu na ulici od krađe, tako što je jurio lopove zajedno sa svojim tjelohraniteljima - i uhvatio ih! Prisustvovao je i sceni kada su nepoznatu ženu udarila kola. Kruz ju je odvezao do bolnice, a kada je saznao da nema zdravstveno osiguranje, platio je njeno liječenje. Na snimanju filma “Zaborav” požurio je u pomoć čovjeku koji se povrijedio na setu, obezbijedio prevoz do bolnice gdje ga je obilazio i pružio svu potrebnu pomoć njegovoj porodici.

O Tomovoj velikodušnosti svjedoče i priče kolega sa seta. Ostao je u kontaktu sa dječakom koji nije uspio da se izbori za ulogu u filmu “Džeri Megvajer”, ohrabrujući ga da podignute glave nastavi dalje, a na njihovo prijateljstvo ga godinama podsjećao raznim poklonima. Na rođendan Dakote Fening ne zaboravlja od njene 11. godine, kao ni da pošalje rođendansku tortu za Kirsten Danst, još od druženja na snimanju filma “Intervju sa vampirom” davne 1994. Nikada ne odbija pozive svoje djece, čak i kada je u sred snimanja.

Glumačku legendu gledajte na TV Vijesti u istorijskoj drami “Posljednji samuraj”, u subotu od 19.10h. Kruz je trenirao osam mjeseci za ovu ulogu da bi uspostavio balans sa nogama i rukama i stekao potrebnu snagu za scene borbe sa mačevima. Tokom snimanja susrijetao se sa brojnim izazovima, ali učenje sjedenja na japanskom tatamiju, na koljenima, za njega je bilo najteže iskustvo..

Bonus video: