Sport i političko-ratne igre

Jermenska zastava se vijori u olimpijskom selu, ali je nema ni na jednom balkonu ili prozoru
62 pregleda 0 komentar(a)
Elman Muhtarov i Roman Amojan, Foto: Reuters
Elman Muhtarov i Roman Amojan, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2015. 09:14h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - U olimpijskom selu u Bakuu, vijore se zastave svih zemalja učesnica Evropskih igara. Među njima je i jermenska.

Na balkonima i prozorima višespratnica postavljeni su, tradicionalno, nacionalni simboli. Uđeš u selo i odmah znaš u kojoj zgradi su smješteni sportisti iz bilo koje zemlje. Samo jedna zastava nedostaje - jermenska. Sportisti iz te zemlje ne zadržavaju se mnogo u selu, zapravo oni su u Bakuu samo onoliko koliko im traju takmičenja. Dolaze dan uoči nastupa, odlaze odmah poslije...

Sportisti iz Jermenije su jedini koji ne dobijaju aplauze na borilištima, naprotiv - svaki njihov nastup dočeka se i isprati zvižducima. Tako je bilo i na ceremoniji otvaranja Igara, na kojoj je Jermeniju predstavljalo sedam osoba, a među njima samo jedan sportista.

Tako je bilo juče na džudo turniru, a isti doček imaju i sportisti jermenskog porijekla koji nastupaju za druge države. Ima ih 17 u selekcijama Bjelorusije, Francuske, Rusije, Švedske i Ukrajine. Dovoljno je da se čuje „an” na kraju prezimena i kreće koncert sa tribina.

"Bio je to vrlo neprijatan doček. Sport bi trebalo da ujedini, a ne da dijeli narode", rekao je ruskim medijima rvač Stepan Marjanijan, koji je osvojio zlato za Rusiju u grčko-rimskom stilu.

Političke i ratne igre između Azerbejdžana i Jermenije oko regije Nagorno-Karabah, koje traju od raspada SSSR-a su, dakle, toliko jake da su zasjenile sportske. Velika pobjeda je, zapravo, to što su jermenski sportisti uopšte i došli da se takmiče na Evropskim igrama.

Jermenija, recimo, nije slala svog predstavnika na Eurosong u Bakuu 2012. godine, dok prije dva mjeseca azerbejdžanski šahisti nisu išli na Svjetsko ekipno prvenstvo čiji je domaćin bio Jerevan, glavni grad Jermenije. UEFA u žrijebu kvalifikacija za velika takmičenja razdvaja Azerbejdžan i Jermeniju (kao što je trebalo i Srbiju i Albaniju).

Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Patrik Hiki čestitao je Olimpijskom savezu Jermenije na odluci da pošalju sportiste na Evropske igre, kazavši da je „sport odnio pobjedu nad politikom”. Odluka o slanju sportista u Baku donijeta je, međutim, u posljednji čas i samo zbog toga što plasman na Evropskim igrama donosi direktni ili lakši prolaz na Olimpijske igre.

"Nije u pitanju strah, bezbjednost je zagarantovana, ali sam osjećaj da negdje nisi dobrodošao je ružan", rekao je rvač Arsen Julfalakijan, srebrni na Olimpijskim igrama u Londonu, koji je bio u Bakuu prije pet godina na Svjetskom prvenstvu.

Ovoga puta odlučio je da ne dolazi, već samo da trenira za šampionat svijeta u Las Vegasu.

Dakle, da li je sport zaista odnio pobjedu nad politikom...

Bonus video: