Vlada na račun građana napunila džepove Acu Đukanoviću

Na bivšem placu Đukanovića još se nalaze šalteri MUP-a, iako je prvobitnim ugovorom bilo planirano da se isele do kraja 2010. godine
62 komentar(a)
Limenka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Limenka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2015. 06:56h

Aco Đukanović izgubio je nešto više od sedam miliona eura, jer država nije poštovala ugovor nakon što je taj biznismen kupio zemljište u podgoričkom naselju Momišići.

To je presudio podgorički Viši sud, preinačujući dio prvostepene presude kojom je prije dvije godine odlučeno da je taj gubitak Đukanovića za milion i po veći.

Prema saznanjima “Vijesti”, u pravosnažnoj presudi piše da za taj milion i po nije dokazana izvjesnost ostvarivanja dobiti brata crnogorskog premijera.

Tako će brat Mila Đukanovića dobiti deset miliona eura sa kamatom do konačne isplate za zemlju koju je kupio za nešto više od tri miliona.

Na njegovom bivšem placu i dalje se nalaze šalteri MUP-a, u sklopu takozvane "Limenke", iako je prvobitnim ugovorom bilo planirano da se službenici te institucije isele do kraja 2010. godine.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Natalija Boričić prije više od dvije godine presudom je obavezala državu da Acu Đukanoviću isplati nešto više od devet miliona eura sa kamatama za izgubljenu dobit, ali i razliku u cijeni spornog zemljišta na dan zaključenja i dan raskida ugovora.

Boričić je ranije usvojila i dio Đukanovićevog tužbenog zahtjeva prema kojem država treba da mu vrati preko tri i po miliona eura, čime će mu sa kamatom vratiti i novac koji je dao za kupovinu tog zemljišta.

Đukanović je, u julu 2012. godine, tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u podgoričkom naselju Momišići.

On je 2008. godine kupio zemljište od preko 7.000 kvadrata na kojem se nalazi policijska "Limenka"... Ugovorom su se službenici Uprave policije i MUP-a obavezali da se isele do kraja 2010. godine, ali je dogovor ispoštovala jedino policija.

Uslove za zaključenje tog posla diktirala je Vlada, ali obaveze koje je imala prema Đukanoviću nije ispunila, jer nijesu isplaćivali "penale" na osnovu korišćenja njegove imovine.

Vlada je tada raspravljala o zahtjevu Đukanovića da se ispune obaveze iz ugovora - da MUP izmjesti Službu za izdavanje ličnih dokumenata iz te zgrade nakon čega bi je Đukanović demontirao ili će u suprotnom tražiti raskidanje i obeštećenje.

Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog prostora od više hiljada kvadratnih metara.

Đukanović je ušao u poslovni poduhvat sa MUP-om i policijom nekoliko mjeseci nakon što je tadašnji vrhovni državni tužilac poništio kupoprodajni ugovor između Uprave policije i firme "Čelebić" kao nezakonit, jer je prodat bez tendera.

Samo nekoliko dana prije toga, isti partneri dogovorili su se, takođe bez tendera, o gradnji nove zgrade za policiju za 13 miliona eura.

Đukanović je zemljište dobio kao najbolji ponuđač, na licitaciji 22. aprila 2008. godine...

Država može da traži reviziju

Zamjenica zaštitnika imovinskih prava države Radomirka Raičević, dva puta se žalila na presudu podgoričkog Osnovnog suda, ističući da je država spremna da Đukanoviću isplati milion i po eura na ime izgubljene dobiti.

Kako je sada i Viši sud donio konačnu odluku u tom sporu, državi preostaje jedino da uloži reviziju Vrhovnom sudu, što juče nijesmo uspjeli saznati da li će i učiniti.

Bonus video: