Olimpijsko ekipno zlato vrijedi 300.000 eura, pojedinačno 30.000

Prema Vladi Crne Gore jednako vrijedi bronza na olimpijskom fudbalskom turniru i pobjeda na Evropskom prvenstvu u najpopularnijem svjetskom sportu
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.06.2015. 20:06h

Vlada Crne Gore na današnjem zasijedanju donijela je Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje visine naknada i premija za ostvarene sportske rezultate. Najveća premija iznosi 300. 000 eura i sleduje reprezentacije Crne Gore za prvo mjesto na OI, Paraolimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima. Za 50.000 eura je manja premija za druga mjesta naših ekipa na ovim takmičenjima, dok treće mjesto na njiima, ali i pobjeda na evropskim prvenstvima vrijedi 200.000.

Za srebro na EP slijedi nagrada od 150.000, a za bronzu 1000.000 eura. Precizirane su i nagrade za medalje u pojedinačnim sportovima, i one iznose deset odsto od iznosa za uspješne ekipe.

U raspodjeli će dobro proći i sportske organizacije koje ostvare značajne emeđunarodne rezultate i za njih će dobiti od pet, do 20.000 eura.

Precizirani su i iznosi mjesečnih sportskih nadoknada za osvajače medalja na najvećim takmičenjima i one se kreću od jedne do dvije prosječne zarade u Crnoj Gori. Najveće su rezervisane za olimpijske i paraolimpijske pobjednike i viceprvake, ali i za svjetske i evropske šampione. Nadoknada od jedne i po prosječne zarade mjesečno će sledovati bronzane sa OI i POI, ali srebrne sa SP i EP. Jednu prosječnu zaradu dobiće bronzani reprezentativac u sportovima na programu OI i POI.

Mjesečna nadoknada u iznosu prosječne plate sleduje i sportiste godine u Crnoj Gori.

Selektorima u ekipnim sportovima sleduju dvije prosječne zarade za vrhunski rezultat ekipa, ali to ne važi za selektore u pojedinačnim sportovima. Oni mogu dobiti pet odsto od premije koja sleduje crnogorske ekipe za vrhunski rezultat.

Ta nepravda ostala je na snagu još od predloga aktuelnog Zakona o sportu, uz obrazloženje da je nemoguće utvrditi da li je za rezultat sportiste zaslužniji selektor ili njegov trener u klubu. Naši zakonodavci, ali i Vlada, previdjeli su mogućnost da trener vrhunskog sportiste može biti i selektor reprezentacije!

Vlada je, takođe, današnjom Uredbom prenebregla činjenicu da je u fudbalu turnir Svjetskog prvenstva neuporedivo kvalitetniji od olimpijskog nadmetanja u najpopularnijem svjetskom sportu. Svi u fudbalu znaju da nije isto olimpijska fudbalska bronza i srebro na Mundijalu. Vlada ih je, međutim, izjednačila u mjesečnim sportskim nadoknadama za takve rezultate.

Bonus video: