Gušić poremetio favorite, do kraja se borio za medalju, Mrvaljević ispao na startu

0 komentar(a)
Gušić, Foto: European judo union
Gušić, Foto: European judo union
Ažurirano: 26.06.2015. 11:02h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Nikola Gušić nije osvojio medalju u džudou na Evropskim igrama u Bakuu, koje su ujedno i zvanično prvenstvo Starog kontinenta, ali je impresionirao nastupom.

Kao 114. na rang-listi evropskih džudista u kategoriji do 73 kilograma, 22-godišnji Nikšićanin ušao je među osam najboljih, u konkurenciji najvećih majstora ove borilačke vještine.

"Presrećan sam, dao sam sve što sam imao i mislim da sam pokazao da mogu da se nosim sa najboljim i mnogo iskusnijim borcima", rekao je Gušić, i najmlađi i najslabije rangirani učesnik četvrtfinala.

U kakvo je drušvo Gušić upao govori i to što je u završne borbe ušlo čak sedam od osam prvoplasiranih džudista na evropskoj listi. Jedini „uljez“ bio je naš borac.

"Na Evropsko prvenstvo došao sam preko „vajld karda“, jer sam zbog povrede propustio veliki dio sezone i nisam mogao da sakupljam bodove. Srećom po mene, vrednovalo se srebro sa šampionata Evrope za mlađe seniore i treće mjesto na juniorskom evropskom prvenstvu,. Mislim da sam apsolutno opravdao poziv", kazao je Gušić.

Na impresivan način, Gušić je došao među osam najboljih – nijedan takmičar na turniru nije iponom savladao tri rivala zaredom!

Gušić je na startu za samo 35 sekundi bacio Akila Đakovu sa Kosova, dok je u drugom kolu proveo na tatamiju dva minuta i 49 sekundi prije nego što je savladao Sedrika Besija iz Monaka.

U trećem kolu Gušić se borio sa Jaromirom Ježekom iz Češke, koji je iznenadio prvog favorita Azerbejdžanca Orujeva.

Bio je to spektakularan duel. Ježek je 15 sekundi prije kraja imao prednost, ali je Gušić maestralno preokrenuo izgubljenu poziciju na parteru, poklopio protivnika i još jednim iponom stigao do četvrtfinala.

"Imao sam ogromnu želju da uđem među osam. Izgubio bih da nisam pokušao da izvedem taj zahvat i dao sam sve od sebe da izdržim i da ga savladam", rekao je Gušić.

U četvrtfinalu prejak je bio Belgijanac Dirk van Tihelt, četvrti na evropskoj rang-listi, a u repesažu Slovenac Rok Drakšič, koji je samo mjesto ispod Van Tihelta. Drakšič je bio prvak Evrope 2013. godine, a Van Tihelt iste godine vicešampion svijeta.

"Stekao sam veliko iskustvo, pokazao da mogu da se borim i u najjačoj konkurenciji. Možda sam mogao da pružim i više da tokom priprema nisam imao povredu lakta. Ovo je motiv da nastavim dalje, da vrijedno radim i treniram, vjerujući da će biti još ovakvih, pa i boljih rezultata", kazao je Gušić.

Mrvaljević: Porazi me ne obeshrabruju, već motivišu

Za razliku od Gušića, Srđan Mrvaljević je podbacio. Poražen je u prvom kolu od Britanca Ovena Livsija.

U finišu borbe, u izgubljenoj poziciji, jer je imao jednu opomenu više od rivala, Mrvaljević je krenuo na sve ili ništa, i dobio – ipon dvije sekunde prije kraja.

"Savladao sam ga prije dva-tri mjeseca, mnogo je napredovao od tada. Jednostavno, ovdje nema slabih boraca, samo slabih dana, a ja sam očigledno imao slab dan. Nezadovoljan sam, ali idem dalje", rekao je Mrvaljević.

Izgledalo je da je Mrvaljević nedovoljno i fizički spreman da ozbiljnije napadne Britanca, koji je u drugom kolu poražen od Portugalca Karlosa Luša.

"Ne mislim da sam u lošoj formi. Nemoguće je da nisam u formi, jer sam dobro trenirao i dobro se osjećam. Nisam mogao da sprovedem u djelo ono što sam želio, bio je čvrst i imao je odgovor na sve", kazao je Mrvaljević.

Poraz na startu Evropskog prvenstva neće ga, kaže, demoralisati u borbi za olimpijsku vizu, koja jeste za korak dalja nego što je bila prije Bakua.

"Nisam tužan, jer sam navikao na ovakve stvari. To je u džudo sportu uobičajeno. I mnogo veći šampioni od mene gubili su u prvom kolu, pa su se vraćali. Porazi me nikada nisu obeshrabrili, samo su me motivisali da radim još više i jače. Tako će biti i ovoga puta, potrudiću se da na narednom takmičenju budem bolji, da treniram još jačim intezitetom. Daleko je Rio, ima još dosta takmičenja", zaključio je Mrvaljević.

Šćepanović: Nikoli bi trebalo dati bar šansu da proba da dođe do Rija

Plasmanom u četvrtfinale, Nikola Gušić znatno će napredovati na rang-listi, postati čak i pritajeni kandidat za odlazak na Olimpijske igre.

Da bi, međutim, ušao u normu potrebno je da se takmiči stalno, da učestvuje na najvećim turnirima, skuplja bodove.

"Ostvario je veliki, a sada možemo da sanjamo još neke velike stvari. Želio bih da mu ljudi koji su nadležni za to daju makar šansu da pokuša da se plasira na Olimpijske igre u Riju. Šta to znači - da može da ide na takmičenja, na Svjetske kupove, u kampove, da se takmiči i skuplja bodova, trenira sa najboljima. Mislim da on ima kvalitet za Rio i trebalo bi pokušati, jer ako je ovdje među osam, a olimpijski šampion iz Londona ispadne u prvom kolu, onda je potencijal neupitan", kazao je Gušićev trener Dragan Šćepanović.

Bonus video: