MANS pozvao Skupštinu da usvoji amandmane na izmjene ZKP

Iz MANS-a su podsjetili da predložene izmjene zakona predviđaju da podnosilac krivične prijave može podnijeti pritužbu na rad nadležnog tužilaštva samo ukoliko nema oštećene strane ili je ona nepoznata, što se u praksi veoma rijetko dešava
1 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 25.06.2015. 15:57h

MANS je danas pozvao Skupštinu da usvoji amandmane na predložene Izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), kako bi omogućila veću odgovornost i kontrolu rada državnog tužilaštva po podnijetim krivičnim prijavama, naročito u slučajevima nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

Iz MANS-a su podsjetili da predložene izmjene zakona predviđaju da podnosilac krivične prijave može podnijeti pritužbu na rad nadležnog tužilaštva samo ukoliko nema oštećene strane ili je ona nepoznata, što se u praksi veoma rijetko dešava.

Time se, smatraju u MANS-u, praktično ukida bilo kakva vrsta građanske kontrole u postupanju tužilaštva po krivičnim prijavama za korupciju i organizovani kriminal.

„Pozivamo Skupštinu da usvoji amandmane na predložene Izmjene i dopune ZKP kako bi omogućila veću odgovornost i kontrolu rada državnog tužilaštva po podnijetim krivičnim prijavama, naročito u slučajevima nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera i drugih oblika korupcije na visokom nivou, ali i organizovanog kriminala“, kaže se u saopštenju MANS-a.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su naveli da, kada su u pitanju krivične prijave zbog korupcije i organizovanog kriminala, statistika pokazuje da MANS godišnje pojedinačno podnosi najveći broj prijava nadležnom tužilastvu, znatno više nego policija, zaštitnik imovinsko pravnih odnosa ili sama tužilačka organizacija po službenoj dužnosti.

„Kako je u skoro svim tim slučajevima oštećena država, tumačeći predložene izmjene dolazimo do zaključka da pritužbu na rad tužilaštva može podnijeti samo zastupnik države, koji nikada i ne podnosi krivične prijave“, precizirali su iz MANS-a.

To bi, kako su dodali, u praksi značilo da pritužbu na odbačenu krivičnu prijavu MANS-a zbog korupcije ili organizovanog kriminala može podnijeti samo zastupnik države.

„To je potpuno besmisleno rješenje, imajući u vidu da u takvim slučajevima zastupnik ne može raspolagati dokazima i informacijama sa kojima raspolaže MANS ili neki drugi podnosilac prijave“, navodi se u saopštenju te NVO.

Prema njihovim riječima, najbolji primjer za to je slučaj „Carine“ u kojem je budžet Glavnog grada, zbog nezakonite prodaje opštinskih građevinskih parcela, bio oštećen za preko 11 miliona eura i u kojem zaštitinik imovinsko pravnih odnosa nije reagovao.

Iz MANS-a su kazali da zaštitnik nije podnosio prijave ni za slučajeve ogromnih utaja poreza od strane kompanija vezanih za bivšeg barskog gradonačelnika.

„Taj zaštitnik se nikada nije bavio štetom po državu od poslova ministara Gvozdenovića, Lazovića, ili reagovao po pitanju bilo koje velike korupcionaške privatizacije. Od takvog zaštitnika, sigurno se ne može očekivati da se bavi očiglednim nezakonitim bogaćenjem javnih funkcionera, ili da reaguje u slučajevima Telekoma, Prve banke ili drugim predmetima vezanim za familiju Đukanović“, ocijenili su iz MANS-a.

Zato je, kako su kazali, potpuno nelogično da se predloženim izmjenama ZKP-a oduzima pravo podnosiocima krivične prijave da mogu podnijeti pritužbu na tužioca kada nijesu zadovoljni njegovim radom.

„Ukoliko takve izmjene budu usvojene, biće u potpunosti obesmišljena bilo kakva kontrola rada u tužilaštva upravo u onim oblastima u kojima Evropska unija od Crne Gore očekuje najkonkretnije rezultate“, upozorili su iz MANS-a.

Oni su pozvali Skupštinu da usvoji predloženi amandman na izmjene ZKP.

“I omogući da kontrola rada tužilaštva, posebno u slučajevima korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, ne bude limitirana dobrom voljom zastupnika države, već da se uspostavi efikasan mehanizam koji će omogućiti punu kontroli rada tužilaštva, kako od građana koji podnose te prijave, tako i vrha te institucije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: