CGO: Unaprijediti primjenu zakona o zabrani torture

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije (NVO), podaci iz međunarodnih izvještaja ukazuju na žrtve torture ili zlostavljanja u državi
0 komentar(a)
Dječak, nasilje, Foto: Shutterstock
Dječak, nasilje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2015. 15:23h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, nadležne institucije u Crnoj Gori da razmotre rezultate i preduzmu mjere radi unaprjeđenja primjene zakona i ratifikovanih međunarodnih akata u toj oblasti.

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije (NVO), podaci iz međunarodnih izvještaja ukazuju na žrtve torture ili zlostavljanja u državi.

Crnogorski sudovi, kako se navodi, ne primijenjuju do kraja domaće zakone i pogrešno tumače međunarodno humanitarno pravo u presudama.

“CGO, uoči 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, poziva nadležne institucije da razmotre dosadašnje rezultate i preduzmu mjere radi unaprjeđenja primjene zakona i ratifikovanih međunarodnih akata u toj oblasti“, kaže se u saopštenju.

Saradnica na programima CGO-a, Tamara Milaš, kazala je da primjeri torture prema osobama u zatvorima, policijskim stanicama, neuropsihijatrijskim i socijalnim ustanovama i u izbjegličkim kampovima ostaju neadekvatno procesuirani.

„Vrijedi ukazati i na prijetnju od porasta novih pojavnih oblika torture koji se mogu prepoznati u slučajevima porodičnog i sve izraženijeg vršnjačkog nasilja“, kazala je Milaš.

Iz CGO-a su podsjetili na slučaj torture prema pokojnom Aleksandru Pejanoviću, koga su 2008. godine u dva navrata brutalno pretukli pripadnici specijalne interventne jedinice policije u pritvorskoj jedinici u Podgorici.

„Taj slučaj suštinski ni do danas nije u cjelosti rasvijetljen, a učinak Crne Gore u procesuiranju ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina i odnos prema žrtvama tih zločina krajnje je zabrinjavajući, na što ukazuje i Evropska komisija i Evropski parlament“, navodi se u saopštenju.

Iz CGO-a su ocijenili da je potrebno uložiti veće napori da se stvore uslovi za uspostavljanje novih mehanizama u borbi protiv torture u bilo kojem obliku, i da se podstakne efikasnija saradnja institucija i nevladinog sektora.

Prema njihovim riječima, neefikasnim vođenjem postupaka od crnogorskih pravosudnih institucija, koji rezultiraju uslovnim osudama i često značajno ublaženim kaznama, promoviše se nekažnjivost, ohrabruje mučenje i zlostavljanje i krše međunarodni standardi poštovanja ljudskih prava.

„Time se dovodi u pitanje i kapacitet pravosudnih organa u procesu uspostavljanja vladavine prava“, dodaje se u saopštenju.

Konvencija protiv mučenja i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni i postupaka, usvojena je pod okriljem Ujedinjenih nacija 1984. godine, a Crnu Goru, pored te Konvencije, na borbu protiv svih oblika torture obavezuje i Opcioni protokol uz Konvenciju protiv mučenja, kojim je ustanovljen sistem nadgledanja zatvorskih i pritvorskih jedinica od Potkomiteta za sprječavanje mučenja.

Bonus video: