Strit basket - erupcija na obali Kaspijskog mora

0 komentar(a)
Strit basket
Strit basket
Ažurirano: 25.06.2015. 09:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Košarka tri na tri jedan je od četiri neolimpijska sporta koja su na programu Evropskih igara u Bakuu. Ujedno jedan od najatraktivnijih.

Turnir na terenima blizu obale Kaspijskog mora, koji je počeo u utorak veče, pretvorio se u pravi navijački festival i kolorit.

Tribine su bile ispunjene do posljednjeg mjesta, aplauzi, ovacije, navijačke trube, voditelj programa, koji je euforično najavljivao igrače i naglašavao strijelce - sve je izgledalo tipično američki, a ne evropski, još manje azerbejdžanski.

"Bilo je zaista uzbudljivo, pravi karneval košarke. Ovo je pun pogodak", rekao je novinarima belgijski košarkaš Domijen Lubri, nakon utakmice sa Rusijom.

Evropske igre su prvo veliko takmičenje na kome se ulični basket predstavlja. Riječ je, međutim, o sportu koji ima već dva svjetska prvenstva, a koga je Fiba 2007. godine prepoznala kao sport „urbanog i pozitivnog stila“.

Ulični basket ima pravila koja je Fiba uspostavila. Igra se 10 minuta, ili dok prva ekipa postigne 21 poen. Šut iz reketa vrednuje se jedan, van reketa dva poena, a napad traje 12 sekundi. Tim ima četiri igrača, jedan je rezervni...

Brzo, eksplozivno, atraktivno, energično - proleti tih 10 minuta u žestokim akcijama, često atraktivnim zakucavanjima.

Prema zvaničnim podacima Fibe, oko 250 miliona ljudi širom svijeta bavi se košarkom tri na tri, ali Međunarodni olimpijski komitet još nije načisto - da li je strit basket još samo rekreativni, ili ipak takmičarski sport.

Zasada je prevladalo mišljenje da je, ipak, više rekreacija, tako da nije uspio pokušaj Fibe da ga „progura“ u program Olimpijskih igara u Riju.

"Mislim da je samo pitanje vremena, jer je košarka tri na tri veoma popularna, atraktivna i organizovana", kazao je Hoze Kalderon, španski reprezentativac i plejmejker Njujork Niksa, koji je promoter strit basketa u Bakuu.

Iako je SAD postojbina i ove vrste košarke, Amerikanci za sada nisu dominantni, naprotiv - nemaju medalju na dva Svjetska prvenstva. Prvi šampion 2012. godine bila je Srbija, koja je dvije godine kasnije na prvenstvu u Moskvi bila druga iza - Katara, koji je od četvorice igrača imao samo jednog naturalizovanog Amerikanca.

Srpski tim je najveći favorit za titulu u Bakuu...

Gigantska čokolada za Ginisa

U Bakuu je otvorena izložba „Muzej čokolade”, na kojoj su predstavljene figure napravljene od čokoladne mase.

Organizatori su izložili gotovo sve znamenitosti Bakua - Djevojačku kulu, Plamene tornjeve, zgradu opera…

Najmasivnija je bila čokolada posvećena Evropskim igrama - teška je 215 kilograma i uskoro će biti uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda, kao najmasivnija čokolada na svijetu. Treba li napominjati - napravio je Rus, Nikolaj Popov.

Bonus video: