Libermanova "Dva jahača na plaži" prodata za 2,6 miliona eura

Libermanovo platno, prodato na sinoć održanoj aukciji, jedno je od više od 1.600 zaplijenjenih umjetničkih predmeta iz Gurlitovog stana u Minhenu i vile u Salcuburgu
78 pregleda 0 komentar(a)
Maks Liberman, Foto: Reuters
Maks Liberman, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 08:17h

Slika njemačkog slikara Maksa Libermana "Dva jahača na plaži" prodata je 1,87 miliona funti (2,61 miliona eura) na aukciji kuće Sotbi u Londonu.

To je prvo djelo iz kolekcije Kornelijusa Gurlita prodato na jednoj aukciji.

Prva procjena Sotbija bila je da će za Libermanovu sliku iz 1901. dobiti najmanje 550.000 funti (766.000 eura).

Libermanovo platno, prodato na sinoć održanoj aukciji, jedno je od više od 1.600 zaplijenjenih umjetničkih predmeta iz Gurlitovog stana u Minhenu i vile u Salcuburgu.

U Gurlitovoj kolekciji su djela poznatih slikara poput Pabla Pikasa, Marka Šagala, Anrija Matisa, Ota Diksa i Maksa Libermana.

Gurlit je rekao da je ta djela naslijedio od svog oca, prodavca umjetničkih djela, koja su konfiskovali ili kupili nacisti. On je, međutim, mnoga od tih djela zadržao za sebe.

Švajcarski muzej koji je prihvatio Gurlitovu kolekciju, a koju je on cijelu poklonio tom muzeju, obećao je da će osigurati da sva djela koja su oteta za vrijeme nacista budu vraćena nasljednicima njihovih jevrejskih vlasnika.

Bonus video: