PUBLIKA UŽIVALA U KIC-U

Predstavom “Prometej - pokušaj svjetlosti” obilježeno 40 godina DODEST-a

Simbolička vrijednost ovog projekta ogleda se u tome što se održava u godini kada se obilježava Međunarodna godina svjetlosti
77 pregleda 1 komentar(a)
DODEST, predstava, Foto: Zoran Đurić
DODEST, predstava, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.06.2015. 21:12h

Izvođenjem predstave “Prometej - pokušaj svjetlosti” večeras je obilježeno 40 godina pozorišta DODEST. Autor projekta, svojevrsnog rimjeka predstave “Okovani prometej”, kojom je DODEST započeo život je, kao i prije četiri decenije, Slobodan Milatović.

Simbolička vrijednost ovog projekta ogleda se u tome što se održava u godini kada se obilježava Međunarodna godina svjetlosti.

Ispred, u prostorijama i na krovu KIC-a "Budo Tomović", uz antički hor, video projekciju, u prisustvu starog i novog prometeja, izvedena je predstava koja je oduševila brojnu publiku.

Tema je iskra, vatra, svjetlost - saznanje, kao i strast, žrtvovanje, stvaralaštvo - emocija kao velika spoznaja.

Simbolički okvir čini vatra, koja mitološki gledano nije bila među božanskim darovima, nju je trebalo ukrasti, steći, zaslužiti, pronaći, a nakon toga umjeti živjeti s njom, održavati je i preći put od žara do svjetlosti.

Orginalnu muziku uradili su Vjera Nikolić i Šukrija Žuti Serhatlić, a koristi se i muzika grupe „Laibach“. Za dizajn je zadužena Suzana Pajović, producent je Ljubo Kaličanin, a saradnik Goran Ćetković.

U projektu učestvuju Aleksandar Gavranić (kao novi Prometej), Rifat Rastoder (stari Prometej), Vjera Nikolić, Žuti Serhatlić, Eden Sekulović, Cirkusfera, teatarska grupa iz Beograda, Sejfo Seferović, Beli Lopičić, Ivana Milošević, Dodestova škola glume i dramski studio KIC-a „Budo Tomović“.