U Zavrhu lopovi odnijeli krov sa škole

Škola nema noćnog čuvara, jer po sistematizaciji takvo radno mjesto više ne postoji, tako da je uveče „ostavljena na milost i nemilost vandala“
0 komentar(a)
škola, Zavrh, Foto: Svetlana Mandić
škola, Zavrh, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.06.2015. 16:11h

Lopov ili više njih odnijeli su bakarne djelove krova sa područnog odjeljenja škole u Zavrhu, nekoliko kilometara od Nikšića. Prema riječima direktora škole Ranka Šljivića to se dogodilo nedavno, a lopovi su bakarne djelove krova oddnijeli iz nekoliko puta.

„Sve je to urađeno u roku od dva-tri dana. Svaki put smo obavijestili policiju, oni napravili uviđaj, i sada čekamo da nam dostave zapisnik kako bi obavijestili Ministarstvo prosvjete o daljim koracima da se šteta sanira“, kazao je Šljivić.

Škola nema noćnog čuvara, jer po sistematizaciji takvo radno mjesto više ne postoji, tako da je uveče „ostavljena na milost i nemilost vandala“.

„Nijesmo u mogućnosti da uradimo video nadzor, a treba stati na kraj vandalima. Trudimo se svim silama da sačuvamo i očuvamo školu koja ima izuzetno visoke uslove, potpuno ravne matičnoj školi. Opremljena je kompletnim enterijerom i didaktičkim materijalom i sredstvima“, kazao je Šljivić.

U školi, koja je područno odjeljenje Osnovne škole „Braća Ribar“, trenutno nastavu pohađa 13 mališana do četvrtog razreda, a sa njima je protekle školske godine radilo dvoje učitelja. Nastavu u školi, pored djece sa Zavrha, pohađaju i njihovi vršnjaci iz Miločana, Glibavca, Uzdomira, Mokre njive i Brezovika. Direktor škole uputio je poziv roditeljima da djecu upisuju u pomenutu a ne u gradske škole, kao što su to radili prethodnih godina. Izgleda da je poziv urodio plodom jer prema riječima Šljivića upisano je šest prvaka, što je više đaka nego što ih imaju pojedine seoske škole.

„Polako je broj djece počeo da se osipa, tako da smo zadovoljni koliko je ove godine upisano prvaka“, kazao je Šljivić

Škola u Zavrhu sagrađena je i otvorena 1898.godine i bila je među prvim obrazovnim ustanovama Knjaževine Crne Gore. Srušena je u zemljotresu 1979.godine, nakon čega je izgrađen novi objekat.

Bonus video: